”The old republic” blir ett gratisspel

SPELA

”Ett stort misslyckande”

1 av 7

”Star wars: The old republic” blir tillgängligt för alla i höst – även om man inte vill betala för sig. Onlinerollspelet kommer då att vara gratis att spela ända upp till nivå 50.

– Att ”The old republic” blir free to play efter ett drygt halvår är inget annat än ett stort misslyckande för Bioware och EA, säger Spelas expert Magnus Eriksson om beslutet.

Succén har uteblivit för

. Spelets prenumeranter har fortsatt att droppa av i stadig takt och nu är de färre än en miljon, enligt Eurogamer.

Electronic Arts och Bioware väljer därför att agera. Någon gång i höst kommer onlinerollspelet som utspelar sig i en galax långt, långt borta att bli gratis – åtminstone så länge man inte planerat att spela mer än upp till nivå 50. Därefter krävs nämligen prenumeration. Ett liknande erbjudande finns redan, men det sträcker sig i nuläget bara upp till nivå 15. Det kommer även finnas vissa restriktioner för de som väljer att inte betala.

Oväntat stort ras

Spelas onlinerollspelsexpert, Magnus Eriksson, menar att Electronic Arts beslut symboliserar ett stort misslyckande.

– Det är kanske inte desperation, men att ”The old republic” blir ”free to play” efter ett drygt halvår är inget annat än ett stort misslyckande för Bioware och EA. Det ger nytt vatten på kvarnen åt teorin om att de stora, påkostade prenumerationsspelens era är förbi. Den risken var Bioware och EA alltid medvetna om, men jag tror inte att de anade att raset i spelare skulle bli så stort, så snabbt.

”Kommer locka mängder”

– Idén om ”The old republic” som en seriös utmanare till

är ju död sedan länge. Men visst kommer en gratislösning att locka mängder av nya spelare. Och flera spel, till exempel

, har klarat sig bättre ekonomiskt med en ”free to play”-lösning, så det kan i själva verket vara en bra utveckling både för spelets livskraft och EA. ”The old republic” har många casualspelare som gillar storyn och att levla upp olika karaktärer i lugn takt, men som kanske inte tycker att det är värt 120 kronor i månaden. De kommer garanterat att strömma till med en free to play-lösning.

Magnus Eriksson menar samtidigt att det vore bäst för alla om man slutade jämföra alla nya onlinerollspel med genrens gigant.

– Det råder mördande konkurrens just nu med många starka titlar och man måste komma ihåg att de flesta vanliga människor inte hinner spela mer än ett mmo samtidigt. Men jag skulle ändå säga att det går ganska bra för mmo-spelen generellt. Genren är levande och spännande, man måste bara sluta att jämföra alla spel med ”World of Warcraft”. Blizzards framgång var historiskt unik, vi kommer aldrig att se ett sådant fenomen igen.

Jonas Högberg