Nintendo-chefen sågar ’gratisspel’

SPELA

Satoru Iwata dömer ut trenden som ”falsk”

1 av 3 | Foto: Nintendos vd Satoru Iwata.

Mobilspel är ofta gratis att ladda ner.

Därefter börjar en kamp från utvecklarna att få användaren att investera pengar i spelet för att få nya liv, power-ups och vapen.

Men nu fördöms detta lukrativa koncept av Nintendos vd – som menar att taktiken är ”falsk”.

Nintendo ska börja göra mobilspel tillsammans med mobiljätten Dena. Men företaget har fortfarande en skeptisk hållning till denna relativt nya marknad – i synnerhet de ”gratisspel” som går under begreppet ”free to play”.

I en intervju med Time säger Nintendo-chefen Satoru Iwata att affärsmodellen borde heta någonting annat.

”Vill inte säga nej”

– Jag gillar inte att använda termen free to play. Jag har kommit att förstå att konsumenterna förknippar den med en känsla av falskhet. Free to play borde snarare benämnas ”free to start”.

Iwata säger sig inte vilja nyttja affärsmodellen särskilt mycket eftersom han är rädd att gratisstämpeln skulle kunna sänka värdet på Nintendos produkter. Som avskräckande exempel pekar han på musikindustrin.

– Å andra sidan vill jag inte säga nej till free to start-modellen. Beroende på hur vi tar oss an den så kan vi kanske överkomma de problem som finns.

”Vill förändra liv”

Förutom mobilspel har Nintendo även en ny spelkonsol under utveckling. Den har kodnamnet ”NX”, och ännu är inte mycket känt om den. Men i en intervju med den japanska affärstidningen Nikkei, som Kotaku översatt, menar Iwata att spelföretaget kommer hålla fast vid sin grundfilosofi med NX.

– Det är tråkigt om vi bara skulle uppgradera den existerande hårdvaran. Vi tänker alltid på hur vi vill överraska spelarna, och vi har även som önskan att försöka förändra varje tv-spelande persons liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nintendo

Gaming