Nintendo: Vår nya konsol kommer få er att tappa hakan

SPELA

Många rykten kring
uppföljaren till Wii

Foto: Snart pensionerad? Wii har tappat tempot – nu spår allt fler att en ersättare är på gång.

Nintendos vansinniga försäljningsframgångar med Wii är numera ett minne blott.

Allt talar för att Wii 2 kommer utannonseras snart.

Det kan tyckas konstigt att Nintendos aktievärde har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna – 3DS har precis släppts och antalet sålda konsoler kan räknas i miljoner. Gamasutra menar att en av anledningarna kan vara att den bärbara konsolen fick se sig brädad av Sonys sex år gamla PSP i Japan den gångna veckan. Många analytiker frågar sig nu om 3DS håller i längden.

Men kanske är det också den första indikationen på att omvärlden allt mer ser Wii som en förlegad och gammal konsol, redo att bytas ut. Den säljer fortfarande bra – enligt VG chartz håller Wii alltjämt Xbox 360 bakom sig, medan den blivit omsprungen av Playstation 3 i den dagliga försäljningen. Men samtidigt är det påfallande få nya spel som släpps till konsolen.

”Nintendo är på väg tillbaka”

För en dryg månad sedan påpekade Electronic Arts chef Frank Gibeau att Nintendo är i behov av att förnya sig.

– De är inte världsledande längre, sa han till Industry Gamers. Nu är de på väg tillbaka med en andra akt. De är väldigt självmedvetna som organisation och är ett väldigt starkt varumärke. De förstår att HD-konsoler är en stor affärsgrej just nu. Generationsplattformar som Playstation 2 och Wii har fasats ut. De är inte dumma. De håller på att fundera ut något.

THQ:s chef Brian Farrell är inne på samma spår. Han sa i ett årsmöte i februari att Nintendo ”har det svårt” nu, enligt Eurogamer. Farrell menar att en ny konsol är ett måste.

Kvoten snart fylld

Nintendo själva då? De har givetvis medgett att de arbetar på nästa stationära konsol, men att de inte har någon brådska med att utannonsera den. Spelföretagets amerikanske chef Reggie Fils-Aime har tidigare sagt att det inte är tal om någon ny konsol förrän Wii har sålt 45 miljoner exemplar i Amerika. Enligt VG Chartz har det till dags dato sålts 41 miljoner.

Men att Nintendo skulle nöja sig med att göra en HD-konsol är det inte många som tror på. Efter framgångarna med rörelsetekniken i Wii, tryckskärmen på Nintendo DS och 3D-effekten i 3DS förväntar sig folk helt enkelt lite mer från det japanska spelföretaget, och det är något Nintendo själva är medvetna om.

”Känner oss skyldiga att överraska”

Något som ”Metroid”-skaparen Yoshio Sakamoto bekräftade i en intervju med spanska spelsajten 3D Juegos i september förra året.

– På Nintendo har vi alltid känt oss skyldiga att överraska användaren med våra nya spelkonsoler, sa han. Den nya Nintendo-maskinen kommer få er alla att tappa hakan.

En sak är säker, det blir ingen 3D. Reggie Fils-Aime avslöjade det i samband med releasen av 3DS.

– Att man slipper glasögon är en otroligt stor grej, sa han till CNN. Vi har inte utannonserat vad vår nästa stora grej kommer bli i hemkonsolsfären, men baserat på vad vi lärt oss om 3D så kommer vi inte att köra på det spåret.

Vad det än blir så är oddsen stora att vi får reda på det snart. Kanske redan till E3.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg