16 skolor förbjuder ”Grand theft auto”

Av: Jonas Högberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisanmäler föräldrar som låter barnen spela GTA

1 av 3

Brittiska föräldrar som låter sina barn spela tv-spel med 18-årsgräns kan få hårda straff.

16 skolor i Cheshire hotar nu med anmälningar till polisen och socialtjänsten ifall eleverna tillåts spela ”GTA” hemmavid – eller använda Facebook.

Nu rasar föräldragrupper mot skolorna.

Rektorer på 16 olika skolor i det engelska grevskapet Cheshire har yttrat varningar till sina elevers föräldrar. Ifall barnen tillåts spela tv-spel med 18-årsgräns – som ”Grand theft auto”, ”Gears of war” och ”Call of duty” – så kommer skolorna att agera och anmäla föräldrarna till polisen och socialtjänsten.

Enligt The Guardian ska skolorna, som ingår i en grupp, ha tagit det här beslutet efter att man upptäckt att vissa barn spelat eller tittat på spel med olämpligt innehåll.

Vill ”hålla barn säkra”

Skolorna vill inte heller att barnen använder sociala medier som Facebook eller Whatsapp eftersom de anser att det bland annat kan leda till ett ”alltför tidigt utvecklat sexuellt beteende”.

Rektorn som utfärdat det varnande brevet, Mary Hennessy Jones, säger till Sunday Times att man tagit det här initiativet för att ”hjälpa föräldrarna att hålla sina barn så säkra som möjligt i den här digitala eran”.

Föräldragrupper i Cheshire anser dock att skolornas varning går bortom rim och reson.

”En absolut katastrof”

– Vi är också bekymrade över våldsamma tv-spel och deras effekt på barn, men jag tycker att skolorna har gått alldeles för långt, säger Margaret Morrissey från Parents Outloud enligt The Guardian.

Även Elaine Halligan, som leder föräldrahjälpen Parent Practices Londonkontor, ställer sig frågande till Cheshire-skolornas tilltag.

– Vad den här varningen gör är att bryta ner förtroende, inte bara mellan förälder och barn, men även mellan förälder och lärare.

Halligan säger sig förstå skolornas behov av att skydda sina elever från dagens teknologi, men menar att hoten mot föräldrarna är direkt kontraproduktiva.

– Att involvera socialtjänsten är en absolut katastrof eftersom man då visar att man inte litar på att föräldrarna klarar av att ansvara för sina barn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN