Playstation 3 släpps den 23 mars

SPELA

Sonys nya spelkonsol kommer till Sverige

Foto: David Bergström
Efterlängtade Playstation 3 Aftonbladets spelredaktör Peter Ottsjö testade Sonys nya spelkonsol i höstas.

Nu är det klart – Playstation 3 släpps i Sverige den 23 mars.

Inledningsvis kommer en miljon maskiner att tilldelas hela Europa.

Några av släpptitlarna blir ”Motorstorm”, ”Formula One championship edition” och ”Resistance: Fall of man”.

Som Aftonbladet avslöjade redan i går kväll blev det natten då Sony tog död på alla spekulationer.

Den försenade spelkonsolen Playstation 3 släpps i Sverige den 23 mars – om mindre än två månader.

Det exakta svenska priset kommer att offentliggöras under torsdagen, men räkna med att den kommer att kosta runt 6000 kronor.

Över 30 spel kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen, däribland ”Ridge racer 7”, ”Virtua fighter 5”, ”Virtua tennis 3”, ”Def jam: Icon” och ”NBA street: Homecourt”. Via den kostnadsfria onlinetjänsten Playstation Network blir det också möjligt att bland annat köpa ”Tekken: Dark resurrection” och ”Gran turismo HD concept”.

Enbart den modell som har 60 gigabytes hårddisk kommer att finnas tillgänglig från början. Det kan bli aktuellt med 20-gigabytesmodellen i ett senare skede.

Dessutom verkar det som om Europa går miste om en blu-ray-film i paketet. Vid den amerikanska lanseringen ingick Will Ferrell-komedin ”Talladega nights: The ballad of Ricky Bobby”. Det har spekulerats i att senaste Bond-rullen ”Casino Royale” skulle bli motsvarande film i Europa. I stället lär det inte bli någon film alls.

Playstation 3 har, förutom att den stödjer formatet Blu-ray för högupplöst material, stöd för upplösningen 1080p (som brukar kallas ”full HD”), hdmi-utgång och läsare för Compact flash-, SD- och Memory stick-kort. Den klarar också en rad olika film- och musikformat. Dock måste den som vill utnyttja HD-möjligheterna fullt ut ha en tv som klarar av 1080p samt köpa till en hdmi-sladd.

Handkontrollen är trådlös och rörelsekänslig men saknar skakfunktion.

Sony själva, däremot, har skakats av svåra förseningar och dålig publicitet det senaste året och både Xbox 360 (med ett års försprång) och Nintendos Wii har än så länge sålts i fler exemplar.

Med start den 23 mars tar den japanska speljätten upp kampen i Europa.

Mer om Playstation 3:

Peter Ottsjö