Gearbox väcker spelarnas vrede med ”flickvänsläge”

SPELA

Men tog snabbt tillbaka allt när spelarna hånade dem

Foto: ”Borderlands 2”

Att ge folk som inte är så bra på spel möjligheten att pricka skurkar med rikoschetterande skott är en smart idé.

Men att benämna hjälpmedlen och möjligheten att använda dem som ”flickvänsläget” är inte lika smart.

Något som John Hemingway, lead designer på ”Borderlands 2”, fått veta den svåra vägen.

Är ”flickvänner” per automatik sämre spelare? Det verkar spelutvecklaren John Hemingway tycka. Som en följd befinner han sig nu i kraftigt blåsväder.

Det är Eurogamer som uppmärksammat spelvärlden på Hemingways kommentarer när han visade upp spelet ”Borderlands 2” för spelpress i Dallas och passade på att avslöja en ny karaktär i spelet: en rödhårig tjej med flätor och en robotarm. Enligt Hemingway själv ”den gulligaste karaktären vi någonsin haft”, och dessutom utrustad med ett färdighetsträd som är optimerat för de som inte är så bra på att spela. Missar man när man skjuter på skurkar finns det exempelvis en chans att kulorna studsar tillbaka på fienderna.

”Är inte sexist”

Det officiella namnet för färdighetsträdet är Best Friends Forever, men Hemingway kallade det ”flickvänsläget”.

– Jag vill göra, i brist på ett bättre ord, ett färdighetsträd för flickvännen. Det här är, jag älskar ”Borderlands” och jag vill dela det med någon, men de suger på förstapersonsskjutare. Kan vi göra ett färdighetsträd som faktiskt hjälper dem att förstå och spela spelet? Det är vad vi vill uppnå med Best Friends Forever-färdighetsträdet.

Hemingways formuleringar har lett till en veritabel storm i spelvärlden, vilket lett till att hans chef, spelföretaget Gearbox vd Randy Pitchford, tvingats uttala sig i hopp om att rädda företagets anseende.

– ”Borderlands 2” har INTE ett flickvänsläge. Alla som säger att det har det är felinformerade eller försöker piska upp något som inte finns där, konstaterade Pitchford på Twitter.

Pitchford menar att Hemingways yttrande ska ses som en ”personlig anekdot”, och att färdighetsträdet ifråga är avsett för båda könen.

– Det finns inget universum där Hemingway är en sexist, skriver Pitchford.

”De slipper mina pengar”

Aftonbladets spelkrönikör Gisela Jönsson håller inte med och är trött på den här sortens attityd.

– Jag tycker att det bara är så jävla onödigt att framställa det som att målgruppen bara är heterosexuella män hela tiden, säger hon. Vd:ns klumpiga bortförklaringar efteråt på twitter gör inte direkt saken bättre. Jag var pepp på ”Borderlands 2” eftersom jag tyckte ettan var kul (som jag spelade ihop med min kille, på mitt initiativ), men eftersom det verkar vara ”av killar för killar” så kan de ju få som de vill och slippa mina pengar den här gången.

På Twitter har folk skrivit sarkastiska inlägg med avsikt att pika Hemingway för hans kommentarer.

Användaren Corpse God Mantorok: ”Mamma-läget fortsätter att skrika åt dig och säger till dig att skaffa ett bättre jobb varje gång du går upp en nivå”.

Användaren Sarah Dyer: ”Obehaglige farbror-läget fäller kommentarer om vilka fina former du fått på sistone”.

Jonas Högberg