Djurrättsorganisation rasar – mot nya Mario

Publicerad:

”Han sänder budskapet att det är okej att bära päls”

Djurrättsorganisationen Peta har ställt in siktet mot tv-spel på allvar.

Förra veckan anklagade de ”Battlefield 3” för att uppmuntra våld mot djur.

Nu är det Mario som får skit för att han – klär sig i tvättbjörnspäls.

Marios klassiska tvättbjörnsdräkt, även kallad tanooki, från ”Super Mario bros 3” – återigen aktuell i 3DS-spelet ”Super Mario 3D land” – har dragit till sig djurrättsorganisationen Petas uppmärksamhet. De är starkt kritiska till det etiska missdåd Mario tydligen gjort sig skyldig till.

”Flås levande för sin päls”

– När Mario ska rädda prinsessan har han gjort sig känd för att använda alla till buds stående medel för att besegra sin fiende – han bär till och med skinnet från en tvättbjörn som ger honom speciella krafter, lyder ett meddelande på deras hemsida.

– Tanooki kanske bara är en ”dräkt” i Mario-spel, men i verkliga livet är tanuki tvättbjörnshundar som flås levande för sin päls. Genom att bära tanooki sänder Mario budskapet att det är okej att bära päls.

På hemsidan finns även ett flash-spel som Peta utvecklat, ”Super tanooki skin 2D”, där man ges tillfälle att spela som den förmodat förorättade – och pälslösa – tvättbjörnen ifråga, i syfte att jaga ifatt Mario och återta sitt skinn.

”Förmedlar inget budskap”

Nintendo visar sig, inte helt förvånande, vara av en annan åsikt om dräkten.

– Mario förvandlar sig ofta till särskilda djur eller objekt i sina spel, sa en talesman för spelföretaget till Eurogamer. Dessa inkluderar en groda, en pingvin, en ballong och även en metallisk version av sig själv. Dessa lättsinniga och oberäkneliga förvandlingar ger Mario olika förmågor och gör han spel roliga att spela.

– De olika former som Mario tar förmedlar inget budskap bortom spelen själva.

Jonas Högberg

Publicerad: