Ottsjö listar topp 5 – ”Grand theft auto”

Foto: AP/Rockstar games

avPeter Ottsjö

SPELA

Vilken är Nintendos bästa konsol genom tiderna? Vilken är den bästa kvinnliga spelkaraktären någonsin – och varför? De bästa spelen?

Skriv din egen lista i läsarkommentarerna – bli publicerad i Nöjesbladet!

Här listar Peter Ottsjö de bästa GTA-spelen.

Peter Ottsjö.

1 Grand theft auto: San Andreas

"San Andreas" är inte det snyggaste spelen i serien. Det är definitivt inte en lika tajt upplevelse som "Vice City". Men staten San Andreas – med sina tolkningar av Los Angeles, San Fransisco och Las Vegas – har de mest fängslande miljöerna. Och CJ:s karaktärsutveckling (nu talar jag om de designmässiga lånen från rollspel, inte berättarmässigt) kändes helt rätt för "Grand theft auto".

2 Grand theft auto IV

Rockstars Magnum Opus. Liberty City är spelstaden som symboliserar allt Rockstar någonsin velat göra med "Grand theft auto". Vill säga – hylla Scorsese, häckla Amerika. Med högupplöst detaljrikedom ingen annan spelutvecklare dittills varit i närheten av.

3 Grand theft auto: Vice City

Redan när man svänger ut på Ocean drive för första gången – med radiokanalen Emotion ur sportbilens högtalare – känns "Vice City" som en tidsmaskin. 80-talets Miami – med sin skönhet och dekadens – är en perfekt plats för en "GTA"-berättelse.

4 Grand theft auto: Vice City stories

Hela upplevelsen i fickformat.

5 Grand theft auto III

En revolution för spelvärlden. Många har försökt kopiera formeln. Bara Rockstar har lyckats överträffa den.

(Skriv din egen lista i läsarkommentarerna! OBS! Se till så att du lagt in en bild på dig själv, som vi kan använda, i ditt fotoalbum.)