Musse når en ny generation

Publicerad:
Uppdaterad:

Warren Spectors Epic Mickey är ett oerhört smart spel

PLATTFORM Det finns en fråga som Disney länge har saknat svar på: varför, efter 82 år, är Musse Pigg fortfarande relevant när ingenting annat som gjordes för 82 år sedan är det?

För ”Deus ex”-skaparen Warren Spector var svaret däremot självklart. Musse fortsätter att vara populär eftersom han alltid har förändrats. Han är vad han behöver vara i varje medium för att tala till en ny generation människor. Spector insåg att Musse behövde förnyas. Och med den insikten visste han plötsligt också vad ”Epic Mickey” skulle handla om.

De som glömdes bort

”Epic Mickey” kretsar lika mycket om Musse som alla de Disney-karaktärer som inte förändrades. De som glömdes bort. I ”Epic Mickey” skapar Walt Disney – i spelet representerad av Fantasia-trollkarlen Yen Sid – ett sagoland för allting Disney-relaterat som har blivit bortkastat. I inledningssekvensen bryter Musse bokstavligen genom den fjärde väggen när han i en referens till ”Alice through the looking-glass” tar sig in i Sids arbetsrum via en magisk spegel och får syn på det ofärdiga projektet. Med hjälp av Sids pensel försöker han måla en version av sig själv men lyckas istället skapa en ondskefull bläckplumpsdemon. I panik spiller han ut både färg och thinner över sagolandet innan han tar till flykten. Sedan går tiden och Musse glömmer vad som hänt. Tills drygt sjuttio år senare, när konsekvenserna av hans handlingar hinner ifatt honom och han sugs in i världen han ödelade.

Genial värld

Världen i ”Epic Mickey” är genial. Den utgörs av allt från klassiska scener i gamla tecknade filmer till kasserade nöjesparksattraktioner från Disney World. Och den befolkas av en mängd daterade karaktärer som för länge sen försvunnit från vårt moderna Disney-kanon. Som Oswald The Lucky Rabbit, den första karaktären som Walt Disney skapade. Universal Studios ägde dock rättigheterna till Oswald och inte Disney själv. Efter ett infekterat bråk med studiochefen övergav Disney både företaget och Oswald. Istället skapade han en snarlik figur i Musse, och medan den senare blev världsberömd föll Oswald bort i glömska. En stor del av spelet handlar därför om Oswalds hat mot Musse och hans desperata försök att återskapa det framgångsrika liv som borde varit hans.

Rädda Disneys historia

De bortglömda figurerna har fått lida för Musses rackartyg, visar det sig. Stora sjöar av thinner har sköljt bort färgen på flera platser och demonen han frammanat har gjort livet surt för dem. Musse, som har Yen Sids magiska pensel i sin ägo, har dock förmågan att återställa saker till sitt ursprungliga skick. Han kan också radera hela objekt med hjälp av färgmottagningsmedel. Och däri ligger metabriljansen som hela spelet bygger på. ”Epic Mickey” handlar om att rädda Disneys historia, bokstavligt talat.

”Epic Mickey” är ett oerhört smart spel, både storymässigt och spelmekaniskt. Tack vare penselns magiska egenskaper kan du själv ta bort och återskapa objekt, helt eller delvis, för att ta dig vidare. Det är ett plattformsspel där du själv kan bygga egna plattformar.

Dess kanske största brist är att kameran tyvärr inte fungerar särskilt bra alla gånger. Musse fastnar ofta i jobbiga vinklar som gör det svårt både att plattformshoppa och slåss mot fiender. De tvådimensionella plattformssegment som då och då bryter av 3D-utforskandet är dessutom av ganska varierande kvalitet, även om de estetiskt är väldigt lyckade.

Präglat av kärlek

Det är dock lätt att förlåta spelet för sina brister när det har så väldigt många starka stunder i övrigt. Det är svårt att skriva för mycket om alla minnesvärda scener utan att förstöra intrycken på förhand, men i synnerhet Oswald och hans faderskomplex till Walt Disney (och resulterande avsky till Musse) är bland det mest underhållande jag har sett. Många av spelets olika karaktärer och scener är dessutom tidstypiskt designade beroende på när i historien de ursprungligen skapades, och de cinematiska mellansekvenserna imiterar tecknarstilen från berömda Disney-illustratörer såsom Mary Blair.

”Epic Mickey” är präglat av Spectors genuina kärlek för Disney och deras karaktärer. Det är en hyllning till den historia vi ofta är för snabba med att glömma bort; en påminnelse om att varje generation som växt upp har funnit något att älska i Disneys tecknade filmer. Och det lyckas med det som Disney själva inte klarat av på väldigt länge:

Det får oss att bry oss om Musse Pigg igen.

Carl-Johan Johansson

Publicerad: