Sony och Nintendo i öppet krig mot Apple

SPELA

”De bärbara konsolerna dör ut”

Foto: Spelföretagens fiende nummer ett?

Branschexperter och forskningsrapporter spår att de bärbara spelkonsolernas framtid ser oerhört mörk ut. Men kanske kan PSP2 vara räddaren i nöden.

Att Ipod Touch, Iphone och andra smartphones är utmärkta spelmaskiner som allt mer roffar åt sig marknadsandelar från Nintendo och Sony är ingen nyhet. Men nu ser det ut som att den bärbara spelkonsolens dagar kan vara räknade för gott.

En forskningsrapport från undersökningsföretaget Interpret LLC har jämfört spelmobilernas och spelkonsolernas 2010. Resultatet är uppseendeväckande. Spelandet på mobiler växer explosionsartat. Under årets första kvartal beräknar man att 7,4 miljoner människor spelade spel på en mobiltelefon. Tre månader senare var det 12 miljoner. De som spelar på PSP och Nintendo DS är fortfarande fler (21 miljoner), men den marknaden har i princip stått stilla.

”Marknaden går under”

Branschexperten Michael Pachter, analyst för Wedbush Morgan Securities, varnar nu för ett stort kommande bakslag för de bärbara spelkonsolerna.

– Vi har redan börjat se Nintendo DS försäljningssiffror dala, sade Pachter på sitt program Pach Attack på Gametrailers. 3DS kommer onekligen att försena de bärbara spelkonsolernas farväl, men i slutändan kommer den marknaden gå under.

– Tänk bara på det faktum att Ipod Touch bara kommer bli mer och mer kraftfull, samtidigt som vi kommer att få se mer gratisspel till den. Och tänk på det här: vad är egentligen skillnaden mellan att spela ”Tetris” på en Ipod Touch och på en DS? Tja, du betalar en tia för att få spela på Ipod Touch, tvåhundra kronor på DS.

”PSP2 matchar tidiga PS3-spel”

Pachter passade även på att ge en känga åt PSP2.

– Jag tror att PSP 2 kommer att dödförklaras redan när den släpps. Unga killar och tjejer är precis lika glada om de får en Ipod Touch eller Nano att spela med.

Ord och inga visor. Men Sony ser ut att indirekt ha svar på tal. Rykten om PSP2:s prestanda har i veckan läckt ut, och en anonym källa har lämnat en hel räcka uppgifter om konsolen till spelsajten IGN. Enligt dessa kommer PSP2 vara ”ett riktigt monster”, grafiken ska ligga på samma nivå som tidiga Playstation 3-spel och processorn vara ungefär hälften så stark som den i Sonys stationära jätte. Vilket betyder att man antagligen kommer kunna porta existerande Playstation 3-spel till PSP 2. En fantastisk bedrift, om det stämmer.

Men om det isåfall räcker för att gjuta nytt liv i den bärbara spelkonsolmarknaden återstår att se.

Jonas Högberg