Nintendos aktie skjuter i höjden

SPELA

Marknaden tar emot oväntade beskedet med jubel

1 av 3 | Foto: Nintendos vd Satoru Iwata.

Tisdagens stora spelnyhet var att Nintendo ska börja göra mobilspel.

Och reaktionerna är minst sagt entusiastiska.

Något som fick företagets aktievärde att stiga med drygt 30 procent.

Nintendo har rasat på börsen det senaste halvåret, men nu vänder det för spelföretaget. Och det rejält.

Efter att speljätten i tisdags meddelade omvärlden att man har för avsikt att börja göra mobilspel tillsammans med mobiljätten Dena har Nintendos aktievärde skjutit i höjden. Under onsdagen rusade värdet med 30 procent. I skrivande stund ligger det på drygt 19,7 dollar (172 kr) efter en nedgång under torsdagen.

Innan avslöjandet var samma värde 14,3 dollar (125 kr).

Släpper mobilspel i år

Analytiker och aktieägare har uppmanat Nintendo att börja utveckla mobilspel i flera års tid, men spelföretaget har styvnackat hållit fast vid sin linje med dedikerade spelkonsoler. Tills nu.

I en intervju med Time berättar Nintendos vd Satoru Iwata att de första mobilspelen kommer släppas redan i år, och att de ska vara ”lättillgängliga”.

Iwata hälsar dessutom oroliga Nintendo-fans att man inte har för avsikt att kompromissa med sitt engagemang till dem.

Miyamoto upptagen med Wii U

– Nintendo kommer inte att anamma betalningsmodeller som riskerar att skada Nintendos varumärke eller våra spelserier. Det är viktigare för oss att undersöka hur vi kan få så många människor som möjligt att spela Nintendo-spel på smarta telefoner och surfplattor än att ta reda på vilket betalsystem som kommer generera mest pengar, säger Iwata.

Time passade även på att fråga Iwata om Nintendos spelgeni Shigeru Miyamoto, mannen bakom Mario och Zelda, har för avsikt att bidra till mobilsatsningen med ett nytt spel.

– När det gäller Miyamoto så kommer vi att diskutera det här med honom vid ett lämpligt tillfälle, men just nu är hela hans uppmärksamhet riktad mot de Wii U-spel som släpps i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nintendo

Zelda

Wii U