Butikskedjor drar in ”Grand theft auto V”

avJonas Högberg

SPELA

”Fostrar pojkar att tolerera våld mot kvinnor”

1 av 7
I nyutgåvan av ”Grand theft auto V” till Playstation 4 och Xbox One kan spelaren plocka upp en prostituerad, köpa sex och sedan döda henne – allt i förstapersonsperspektiv.

”Grand theft auto V” är i blåsväder igen.

Tre före detta prostituerade har via en namninsamling på nätet lyckats få två varuhuskedjor i Australien att sluta sälja spelet.

Anledningen är det grova våld mot kvinnor i spelet som visats upp i klipp på nätet.

För några veckor sedan lanserades ”Grand theft auto V” till Playstation 4 och Xbox One. I samma veva började ett klipp från spelet spridas via sociala medier. Klippet visade hur en spelare köpte sex av en prostituerad för att sedan köra över henne med bilen.

Spelas Jakob Svärd kommenterade det i en krönika där han kritiserade Rockstars kvinnoskildringar för att inte bara vara korkade utan även farliga.

Fps-perspektivet boven i dramat

Han är inte ensam. Tre australiensiska kvinnor som tidigare arbetat som prostituerade har startat en namninsamling på Change.org där de uttryckligen ber varuhuskedjan Target att sluta sälja ”GTA V” i sina butiker. Kvinnorna anser att spelet uppmuntrar till våld mot kvinnor.

– Spel som ”GTA V” fostrar en ny generation pojkar att tolerera våld mot kvinnor, står det att läsa i namninsamlingen.

News.com.au har intervjuat en av kvinnorna och hon menar att spelets förstapersonsperspektiv, som är en nyhet när det gäller versionen till Playstation 4 och Xbox One, gör våldet mycket mer påtagligt och skadligt. Kvinnan ska själv ha drabbats av våld när hon jobbade som prostituerad.

Protesterar mot protesterna

I skrivande stund har 46 000 skrivit under namninsamlingen. Den har också fått avsedd effekt. Target – och konkurrenten Kmart – har beslutat sig för att sluta sälja ”GTA V”.

Eurogamer rapporterar att det även finns en annan namninsamling som protesterar mot den ursprungliga. Denna påpekar att spelet aldrig uppmanar spelarna att bete sig illa mot kvinnor och att det inte finns någon forskning som stödjer tesen att spel gör användarna våldsamma.

”Utforskar vuxna teman”

Strauss Zelnick, högste chef på Take-Two, företaget som äger Rockstar, har kommenterat Targets beslut via ett pressmeddelande.

– Vi är besvikna att australiensiska återförsäljare har beslutat sig för att inte sälja ”GTA V”. Spelet utforskar vuxna teman och har ett innehåll som går att finna i många andra populära och banbrytande spel. Interaktiv underhållning är den moderna tidens starkaste konstform och delar samma kreativa frihet som böcker, tv och filmer har.