Svettigt intensivt

SPELA

The fight känns farligare
än andra boxningsspel

BOXNING Teknik som är ny – finns det något mer fascinerande?

Efter inledningen av ”The fight” svarar jag ”nej” på den frågan.

Jag har kalibrerat mina två Move-kontroller, aktiverat face tracking – och nu ser jag för första gången boxaren som jag kontrollerar. Jag slår ett snabbt slag ut i luften. Boxaren på skärmen gör detsamma. Jag jabbar med vänstern, gör en uppercut med högern, duckar och svingar armarna över huvudet som om jag kastade lasso. Boxaren gör detsamma. Jag höjer nävarna mot luften, vrålar ”JAG ÄR KONTROLLEN!!!” och skrattar sedan maniskt i vad som mycket väl kan vara fyra minuter.

Boxaren gör... kanske inte riktigt detsamma. Men ändå. Jag är fascinerad.

Fascinerande – men störigt

Tyvärr finns det dock ytterligare en fråga som måste ställas innan vi är klara med den här recensionen:

Teknik som är ny – finns det något störigare?

Efter resten av ”The fight” svarar jag ”nej” på den frågan.

Jag har kalibrerat mina två Move-kontroller fler gånger än vad jag vågar räkna till – en gång för varje ny match eller träningsminispel som jag har ställt upp i, och ett ytterligare antal gånger, då någonting odefinierat helt enkelt gått snett.

Ekande ihåligt

En annan störig sak med ny teknik är att den kräver så mycket uppmärksamhet. Svenska Coldwood har förstås satsat allt på att få den här Move-grejen att funka – och har därför försummat allt annat. Jag skapar min egen boxare, tränar honom, slåss, tjänar pengar och köper nya byxor åt honom, men jag kan ändå aldrig skaka av mig känslan av att hela tillställningen är tom och steril och ekande ihålig.

Men det allra störigaste är att det faktiskt finns något här. När man står framför ett tatuerat muskelberg i en skräpig gränd, när man faktiskt svettas på riktigt efter all luftboxning, när man inser att det ens boxare gör faktiskt är ett (relativt) direkt resultat av det man själv gör – så är det klart att det känns lite mer intensivt, lite farligare, lite mer på riktigt än i andra boxningsspel.

Men illusionen krossas alltid av att boxaren plötsligt inte gör som man vill eller av de mystiska knapptryckningar som krävs för att han ska röra på fötterna också. Och i slutändan kan man inte göra annat än att döma ut ”The fight” som en förlorare.

Jag tror att den korrekta termen är ”teknisk knock-out”.

Johan Martinsson