Varningen: Pokémon Go kan avslöja statshemligheter

SPELA

Spelet släpps inte in på världens största spelmarknad Kina

1 av 4 | Foto: TOMOHIRO OHSUMI
Mobilspelet ”Pokémon Go”.

En hel värld kokar av Pokémonfeber.

Men årets största spelsuccé stoppas av Kina.

Konspirationsteoretiker hävdar att spelet kan användas emot landet vid ett krigsutbrott.

Miljoner av kinesiska fans väntar förväntasfullt på släppet av ”Pokémon Go”. I nuläget verkar det dock som att lanseringen av succéspelet inte kommer att bli av, skriver The Hollywood Reporter. Spekulationer om att USA och Japan tänker använda spelet för att lokalisera hemliga militära anläggningar sprids flitigt av nationalistiska internetanvändare i Kina.

Kan användas i krig

Konspirationsteoretiker menar att USA och Japan kan kartlägga hemliga militära områden i Kina genom analyser av de områden ”Pokémon Go”-spelarna inte kan besöka för att fånga spelmonstren.

”När kriget bryter ut, kan USA och Japan enkelt rikta sina missiler, och Kina kommer ha förstörts av innovationen av ett japanskt-amerikanskt spel” är ett brett delat inlägg på det kinesiska sociala nätverket Weibo.

Kinas egen ”Pokémon Go”

Även om teorin inte vinner kraft hos kinesiska politiker är det andra faktorer som försvårar för lanseringen av spelet. Exempelvis har söktjänsten Google varit blockerad i Kina sedan 2010. För att spela ”Pokémon Go” krävs det att man har tillgång till Google maps. 

I väntans tider får kineserna nöja sig med den lokala motsvarighet till ”Pokémon Go” - ”City Go Spirit”, som för närvarande är den mest nedladdade appen i Kina.

Flyttar in på McDonald’s

Samtidigt gör ”Pokémon Go” i dag debut i seriens hemland Japan. Landets monsterhungriga invånare kommer under fredagen kunna ladda ner det världsberömda spelet för första gången. I lanseringen ingår även spelets första samarbete. Det är snabbmatsjätten McDonalds som har tagit chansen, rapporterar The Big Story. Japans samtliga 3 000 McDonald’s-restauranger kommer nu att användas som platser dit användare söker sig för att samla objekt och duelera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Japan

Pokémon

McDonalds