– Gratisspel framtiden för Sony och Microsoft

SPELA

”Annars blir det svårt för dem”

Foto: ”Crysis 2”

”Crysis”-spelens utvecklare Crytek ska satsa fullt ut på gratisspel de kommande åren.

Cevat Yerli, företagets chef, menar att det är framtidens affärsmodell och att Sony och Microsoft gör bäst i att följa Cryteks exempel.

– För deras skull hoppas jag att de gör det, säger Yerli. Om inte så kommer det bli tuffa tider för dem.

Free-to-play är en relativt ny affärsmodell för spel som är särskilt populär på mobilplattformarna och Facebook. Den innebär att spelet är gratis att spela för alla, men att utvecklarna kan ta betalt för nya banor, vapen och tillbehör, et cetera. Än så länge har de stora konsoltillverkarna inte velat satsa på gratisspel i någon större utsträckning, men om man frågar Crytek-bossen Cevat Yerli – vilket Eurogamer gjort – så är det dags att tänka om.

”Hoppas – för deras skull”

Yerli hoppas särskilt på att Sony och Microsoft ska omfamna affärsmodellen med sina kommande konsoler. Om inte spår han svåra tider för de bägge speljättarna.

– För deras skull hoppas jag att de gör det, säger Yerli. Om inte så kommer det bli tuffa tider för dem.

De båda företagen håller på att experimentera med free-to-play-modellen i nuläget – Sony med bland annat ”Dust 514”, Microsoft med ”Happy wars” – men Yerli menar att de båda måste förändra sättet de säljer spel på radikalt.

Föregår med gott exempel

Något som även Crytek själva är på väg att göra. När de släppt efterlängtade ”Crysis 3”, ”Ryse” och ”Homefront 2” kommer alla spel som Crytek gör vara gratis. Kommande förstapersonsskjutaren ”Warface” är det första försöket.

– Vi vet att free-to-play-spel har dåligt rykte – det är betala för att vinna, det är låg kvalitet. Jag förstår det, men vi gör free-to-play som är högkvalitativt. Det är Cryengine 3, det är en stor investering, säger Yerli till Eurogamer.

Jonas Högberg