Spelhjälten klämmer 16-åring – på brösten

SPELA

Incest, konspirationer, gubb-
sjuka – de fem pinsammaste
spelögonblicken någonsin

Tv-spel är fantastiska. De är fulla av spännande, roliga och dramatiska ögonblick. Men också enormt pinsamma sådana.

Här listar Jonas Högberg de fem skämmigaste.

5. Otacons ”incest”-bekännelse (Metal gear solid 2: Sons of liberty)

Otacon är Solid Snakes egen virrige professor. En späd ung man, nervös och fumlig till sättet, men med ett hjärta av guld. Trodde vi.

I ”Metal gear solid 2” dör Otacons styvsyster Emma i hans armar – efter att ha avslöjat att hon är kär i honom. Lite skumt, men mest sorgligt, så klart. Men herregud, direkt därpå får Otacon för sig att lätta på sitt eget hjärta, och berättar att anledningen till att deras pappa tog livet av sig var för att Otacon hade ihop det med Emmas mamma.

– Hon förförde mig, får han fram mellan tårarna. Kameran tar dystert in oljeriggen de befinner sig på. Musiken är inkännande, stilla. Bilden tonar ut.

”Våra bästa år” kan gå och dra något gammalt över sig.

4. Volgin kollar kulorna (Metal gear solid 3: Snake eater)

Det är verkligen inte lätt att vara hemlig agent alla gånger. Som när Snake ska infiltrera överste Volgins högkvarter. För att lyckas förklär han sig till major Raikov, överstens trofaste knähund. Problemet är bara att Raikov är mer än så. Han och Volgin är älskare. Något som Snake inte är informerad om. När de väl möts verkar allt till en början gå bra, Snake gör honnör och står i givakt. Och Volgin, denna karlakarl, försätter aldrig ett tillfälle att... inspektera truppernas utrustning, om vi säger så. Han tar ett järngrepp kring Snakes paket. Snake backar förskräckt undan. Men Volgin ger sig inte! Han grabbar tag igen, håller fast, och inser sakta men säkert att storleken på hans pojkväns privata delar har förändrats.

Snake ser ut att desperat önska att han kunde vara någon annanstans. Liksom spelaren.

3. Big Boss dejtar 16-åring (Metal gear solid: Peace walker)

Hideo Kojima är en snuskgubbe. Det har otaliga smekande blickar från Snake mot sina kvinnliga medhjälpare låtit oss förstå sedan länge. Rumpor och bröst, sexistiska kommentarer, porrblaskor som distraherar vakterna är vanliga ingredienser i ”Metal gear solid”-spelen. Det hela dras till sin spets i ”Metal gear solid: Peace walker”.

Här kan Big Boss gå på dejt med den tjusiga unga damen Paz. På en soldränkt strand kan spelaren göra sina framstötar, bland annat kan man försöka klämma på hennes bröst och fresta med en mysig stund i seriens ikoniska pappkartonglåda. Vad som gör det hela så olustigt? Big Boss är 39 år gammal. Paz ålder är oklar, men hon säger sig vara 16. Mot slutet av spelet får man veta att hon är äldre än så. Det är egentligen inte viktigt. Poängen är att Big Boss tror att hon är 16.

Hu.

2. Slutet på Metal gear solid 2

”Metal gear solid 2” närmar sig sitt slut. Det är inte mycket kvar. Bara en dryg halvtimmes till synes ändlösa mellansekvenser, en halvkass slutboss och ett par flammande röda kinder.

Var börjar man? Kanske med att USA:s expresident dyker upp och avslöjar att han är Solid Snakes provrörsbror. Och heter Solidus. Solidus!

Slutet är en enda jävla röra. Skurkarna turas om att avslöja sina hemliga Bondskurkplaner, den jätterobot alla står på kolliderar med New York (!), varpå Raiden och Solidus (som givetvis också är ”släkt” med varandra) gör upp på Federal Halls tak.

Kanske hade det funkat bättre om inte Hideo Kojima slagit knut på sig själv i sin strävan att göra den världsomfattande konspirationen allt kretsar kring så invecklad. I slutändan skäms man bara.

1. Förlovningsscenen (Metal gear solid 4)

Filmrecensenten Roger Ebert tycker inte att spel kan kategoriseras som konst. Det är många som inte håller med honom. Och som försökt övertyga Ebert om motsatsen. Ett av de mest episka misslyckandena tillfaller signaturen ”offtopic” som skickade en länk till scenen där Meryl och Johnny ”förlovar” sig i ”Metal gear solid 4” till den propre kritikern, uppenbarligen övertygad om att denne omöjligen skulle kunna undgå att se de artistiska kvalitéerna i det hela. Ytterligare ett bevis på att alla som tar ”Metal gear solid”-serien på allvar borde fråntas alla möjligheter att nyttja Internet för all framtid.

Förlovningsscenen är givetvis oerhört pinsam i sig, men vinner ännu en dimension på att stenhårda Meryl plötsligt blottar sina kvinnliga sidor. Det unga paret rullar runt på golvet, på varandra, samtidigt som de skjuter ner alla inkommande supersoldater, och mitt i allt avslöjar Meryl att hon vill ha ett ”riktigt bröllop, med blommor och tårta”. Det har nämligen varit hennes dröm ända sedan hon var en liten flicka.

Det hela blir ju inte direkt lättare att smälta med tanke på att Johnny är den största tönt som frågat chans på någon någonsin.

Vad Roger Ebert tyckte? Låt oss säga att han hade varit mer än nöjd med klippets placering på den här listan.

Jonas Högberg