Nu får Sverige SM – i e-sport

SPELA

Vill du bli svensk mästare i datorspel?

Nu har du din chans.

Dreamhack och Inferno Online slår nämligen sina påsar ihop för att organisera rikstäckande e-sporttävlingar.

Nu är det dags för Sverige, en av världens ledande e-sportnationer, att få ett uppstyrt nationellt mästerskap. Från september 2011 till maj 2012 kommer den första säsongen av Svenska mästerskapen i e-sport att hållas.

Vid åtta olika deltävlingar kommer finalisterna att koras – och vinnaren utses sedan vid Dreamhack Summer.

Alla ska kunna delta

Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack, tror att ett SM i e-sport kan ha långtgående positiva effekter för den svenska e-sportscenen.

– Med återkommande rikstäckande SM-tävlingar lägger vi grunden för att säkerställa återväxten bland utövarna och bygger vidare på framgångssagan Svensk Esport. Ambitionen är att alla i Sverige ska kunna delta och titta på högklassig e-sportsunderhållning, säger Fredrik.

Turnerar runt i landet

Spelen som det kommer tävlas i är ”Counter-strike”, ”Starcraft 2”, ”Heroes of newerth” och ”Super street fighter 4 arcade edition”.

Det ska också tävlas i fotbollsspel, men det finns ännu inga uppgifter på vilket (med största sannolikhet gäller det ”Fifa 12”, ”Pro evolution soccer 2012” eller någon variant av de just nämnda). SM-cirkusen är tänkt att turnera landet runt för sina åtta deltävlingar. Ännu så länge är stopp i Stockholm, Norrköping och Jönköping planerade. Fler lär tillkomma.

”Tar det till nästa nivå”

Dreamhack och Inferno Online är inga nybörjare i sammanhanget. Dreamhack organiserar världens officiellt största LAN-party ett par gånger om året. Och Inferno Online på Odengatan i Stockholm utsågs nyligen till världens största onlinespel-center. Nu slår de sina påsar ihop för att ge SM-tävlingarna den tyngd de förtjänar.

– Nu tar vi det till nästa nivå med gemensam kraft. I organisationen finns erfarenheter från traditionell sport, föreningsliv, företagande och politik så inspirationen och drivkraften att organisera har en stor bredd, berättar Fredrik Nyström.

Finns engagemang och vilja

Men ett SM i e-sport har med stor sannolikhet också mer långtgående följder. Behovet av en mer sammanhållen tävlingsorganisation har länge funnits, och även om Svenska e-sportföreningen (SESF) grundades redan 2008 tror Fredrik Nyström att SM-tävlingarna kan vara ytterligare ett steg på vägen. Viljan hos gräsrötterna är det inget fel på.

– I vilken annan sport organiserar en 16-åring en organisation med flera lag, sponsorer och egen hemsida? Trots att strukturen saknas, saknas inte engagemang och vilja.

Den första deltävlingen i SM 2011/2012 hålls i Stockholm Esport Arena, den 8-9 oktober.

Michael Gill