Dreamhack störst i världen – i år igen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Svenska datorfestivalen slår sitt eget världsrekord än en gång

Foto: Tomas Magnusson

Guiness rekordbok har redan förärat Dreamhack rekordet för det största LAN-partyt någonsin. Det är dessutom den största digitala festivalen i världen. Men Dreamhack vill bli ännu större.

– Intresset verkar vara enormt! Försäljningen av biljetter sker i en mycket snabbare takt än någonsin tidigare och jämför man denna tidpunkt med Winter 2009 så har vi sålt mer datorplatser än tidigare, säger Marcus Lindmark, festivalansvarig på Dreamhack, i ett tidigare pressutskick.

Nya höjder

Nu visar det sig att optimismen inte var obefogad. Dreamhacks världsrekord har i och med helgens evenemang höjts från 10 544 till 13 153, räknat i antal datorer och andra enheter som kopplat upp sig på mässans nätverk.

Att Sverige hyser en av de största internationella festivalerna i världen har också uppmärksammats av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som tänkte besöka Dreamhack i helgen men fick sitt plan inställt i sista stund.

– Det här är ju en kulturyttring också, en som inte bara innefattar unga utan säkert människor i alla möjliga åldrar, sa Liljeroth till Aftonbladet och vägrade sedan svara på ytterligare frågor om denna kulturyttring.

Storspelen lockar storpublik

Hundratusentals har följt Dreamhack online, bland annat har SVT direktsänt många av de e-sporttävlingar som anordnats. Turneringar i spelen ”Counter-strike”, ”Starcraft II”, ”Super street fighter IV”, ”Quake live” och ”Heroes of newerth” har anordnats.

Besökarna har fått njuta av såväl poesiuppläsningar som musikframträdanden och ännu ej släppta titlar, och tävlat i både spel och den ädla sporten colahävning.

Dreamhack arrangeras på Elmia-mässan i Jönköping sedan tio år tillbaka.

Jonas Högberg

Publicerad: