Atari i konkurs

Legendariska spelföretaget hoppas leva vidare

1 av 7
”Pong” från 1972 anses vara en de tändande gnistor som orsakade den första tv-spelsboomen.

Atari, ett av spelbranschens äldsta och viktigaste företag, ansöker nu om konkursskydd.

Legendariska spellicenser som ”Pong”, ”Asteroids” och ”Centipede” kommer säljas.

Men spelföretaget hoppas ändå kunna överleva tack vare den här manövern.

Spelföretaget Atari ansöker om konkurs. Eller mer exakt: den amerikanska divisionen, Atari Inc. LA Times skriver att företagets ledning ansökt om konkursskydd och att de hoppas omstrukturera som ett sätt att undslippa sin skuldtyngda ägare, franska Atari SA. Förhoppningen är att hitta en köpare, och på så sätt kunna leva vidare.

”Pong” säljs

Enligt ett pressutskick från Atari Inc hoppas företaget kunna genomföra en försäljning av alla sina tillgångar inom 90 till 120 dagar. Rättigheterna till spel som ”Pong”, ”Asteroids”, ”Centipede”, ”Missile command”, ”Battlezone” och ”Tempest” kan komma att byta ägare. Den ikoniska Atari-loggan är också till salu. Enligt pressmeddelandet känner 90 procent av USA:s befolkning igen symbolen.

Atari har en brokig historia. Efter succéerna på 70- och i viss mån 80-talet gick spelföretaget helt ner sig på 90-talet, mycket tack vare fiaskokonsoler som Atari Lynx och Jaguar. 1996 gick företaget samman med JTS, 1998 såldes det vidare till Hasbro, och 2000 tog Infogrames (det företag som nu kallar sig Atari SA) över.

Lukrativ logga

Atari Inc sysselsätter sig numera med spelutveckling till digitala och mobila plattformar, och då främst i form av uppdateringar av sina klassiska arkadspel. Atari-loggan, som licensierats ut till t-shirts och andra konsumentprodukter en masse de senaste åren, står för 17 procent av spelföretagets intäkter idag.

Jonas Högberg