Mario missar målet

SPELA

Bara en fjärdedel av Wii-
spelet är underhållande

SPORT Av det dryga tjugotal spel där Mario utövar någon form av atletisk aktivitet med sina glättiga kompisar finns det tre (”Mario golf”, ”Mario power tennis” och ”Mario strikers charged football”) som är bra. Som höjer sig över mängden. Som inte ger mig känslan av att titta på en gammal repris av FC Z.

”Mario sports mix” sällar sig inte till dessa tre spel. Om nu någon trodde det.

Alltför segt

Den här gången är det fyra olika lagbaserade sporter som står till buds: ishockey, basket, volleyboll och... spökboll. Inte helt förvånande är det den högst begränsade ”sporten” spökboll som är sämst i samlingen. Skotten man avfyrar är så lösa att motståndaren inte bara hinner flytta sig utan problem – de skulle lika gärna kunna kila upp på läktaren och köpa korv.

Volleyboll är aningen bättre. Om det inte vore för att det verkar komplett omöjligt att vare sig slå ut eller slå ett vinnande slag så hade det kanske till och med varit underhållande. Basket, å sin sida, är den enda sporten där det faktiskt känns som att datormotståndarna vill vara med och leka. Passandet, dunkandet, de fåniga specialattackerna kommer alla till sin rätt här, men tyvärr är det alltför segt att förflytta sig över planen.

Hockeychock

Och så chocken då – ishockey är roligt! Tillsammans med en kompis eller två är det en ren fröjd (åtminstone i jämförelse med de andra sporterna) att skrinna fram på isen, måtta superskott, finta och göra dragningar. Det är knappast ”NHL 11” – poängtavlan byter siffror snabbare än sekundräknaren – men för vad det är (en pastellfärgad paintballmatch på is) så gillar jag det.

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om övriga 75 procent av ”Mario sports mix”.

Jonas Högberg