Spela

Playstation-nätverket offline – efter angrepp

Av: 

Erik Olsson

SPELA

Spelare oroliga: Våra kreditkortsuppgifter lagrade på nätverket

Playstation Network är hackat och har legat nere i flera dagar.

För användare innebär det inte bara att de inte blir något online-spelande i påsk – deras kontokortuppgifter kan även vara i fara.

– Man blir lite orolig, säger Playstation-spelaren Erik, 30.

Enligt Sony Playstations officiella blogg har man utsatts för ett ”externt intrång” i sitt nätverk som orsakat att det gått ner.

70 miljoner drabbade

– För att genomföra en grundlig utredning och för att säkerställa smidigt och säkert användande av våra nätverkstjänster framöver stängde vi ner Playstation Network & Qriocity i onsdags kväll, skriver företagets representant James Gallagher.

Nätverket har omkring 70 miljoner användare världen över. En stor del av dessa har konto- och kreditkortsuppgifter kopplade till sitt nätverkskonto – detta för att enkelt kunna köpa spel och andra betaltjänster via nätverket.

– Om det är kortuppgifter som hackarna är ute efter är det ju jätteallvarligt, säger Playstation-spelaren Erik.

Sony i fejd med hackernätverk

I och med att nätverket gick ner kan användarna heller inte komma åt sina konton och radera uppgifterna.

Det finns dock en hel del som tyder på att kreditkortsuppgifter inte är vad hackarna är ute efter. Sen en tid tillbaka driver Sony en rättsprocess mot en person som lyckats hacka Playstation 3. Detta har i sin tur utlöst en inofficiell fejd med ett nätverk av hackare som kallar sig ”Anonymous”. Nätverket har tidigare gjort sig kända efter att bland annat ha angripit Visa och Mastercard då dessa vägrade genomföra transaktioner till Wikileaks.

”Arga unga hackare”

– Anonymous består av arga unga hackers, de är ett slags medborgargarde på nätet, säger Aftonbladets spelredaktör Alfred Holmgren.

Några säkra uppgifter om att det verkligen är Anonymous som står bakom den senaste attacken mot Sony finns inte, men mycket pekar på det. Skulle det vara så är sannolikheten för att de är ute efter kreditkortsuppgifter liten – snarare handlar det i så fall om en slags vendetta mot Sony.

I en video postad på Youtube förra veckan hotar Anonymous Sony med ”den största attack som någonsin skådats”. Meddelandet framförs av en datorröst och på en tv-skärm i bakgrunden visas den maskprydda huvudkaraktären ur filmen ”V för vendetta”.

– Vi har massor av trick i rockärmen, avslutas meddelandet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Publisert: