”World of Warcraft” – en grogrund för terrorism?

SPELA

Forskare utreder samband

Foto: I HETLUFTEN ”World of Warcraft: Catalysm”.

FBI har iscensatt en razzia mot två amerikanska studenters lägenhet.

Syftet? Att stoppa valutabedrägeri i ”World of Warcraft” – och bekämpa terrorism.

Det var i slutet på mars som FBI stormade en studentlägenhet i Michigan och konfiskerade flera bärbara datorer, hårddiskar, tv-spelskonsoler, kreditkort, en mobiltelefon och annan datorutrustning.

Anledningen till räden sägs vara att de två studenter som bor i lägenheten har planerat att sälja förfalskad virtuell valuta till folk som spelar ”World of Warcraft”, säger Computer World.

Utredarna säkra

– De trodde att vi var involverade i något slags bedrägeri, sa en av de anklagade studenterna till annarbor.com. Jag är ganska säker på att de har misstagit oss för några andra, men de har tagit alla mina grejer.

Studenten menar att ingen av dem ens spelar ”World of Warcraft” och att de båda är oskyldiga. Utredarna är dock säkra på sin sak.

”Onlinespel hjälper terrorister”

Enligt Computer World undersöker även myndigheterna om det finns någon koppling mellan den här incidenten och potentiell terrorism. Amerikanska underrättelsetjänster har i flera års tid granskat virtuella världar allt närmare eftersom de anses kunna fostra terrorister i den verkliga världen.

Den holländske forskaren Emile Van Veen säger sig till exempel vara övertygad om att terrorister använder sig av onlinespel för att undvika CIA och NSA:s uppmärksamhet.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg