Gaming

Solitt men sargat hipster-rollspel

Av: 

Alfred Holmgren

SPELA

Transistor är vackert och lågmält – men app-versionen saknar precision

ROLLSPEL Innan du laddar ner ”Transistor” vill jag att du gör ett tankeexperiment:

Skulle du köpa två tredjedelar av en bil istället för en hel om det var billigare?

Isåfall är app-versionen av fjolårets mest hyllade indie-rpg spelet för dig.

Tålmodig vinner

I nästan allt väsentligt är Supergiant Games semi-klassiker intakt. ”Transistor” är fortfarande lika slående vackert, lika ekande ensamt, målat med samma hypnotiska palett. Det är fyllt av smarta system som primära och sekundära attack-slots (för aktiva respektive passiva förmågor) och XP-boosters som höjer svårighetsgraden på valfria sätt. Striderna utspelar sig i små inhägnade arenor – inklusive skydd som tillför en välkommen taktisk dimension – där man kan röra sig fritt och attackera hejvilt om man vill det, men vinner mer på att pausa och metodiskt köa kommandon.

Laserskuren juvel

Men precis som studions debutspel ”Bastion” är det de mänskliga värdena som ”Transistor” blivit uppmärksammat, och ihågkommet, för. Det är klassisk hipster-indie med sprödrostade gitarrer, suggestiva klockspel och skimrande färger. Estetiken stack ut redan i konsolversionen, och lyser med andra ord som en laserskuren juvel i App Stores kvalitativt svältfödda skyltfönster. Och mitt i allt detta finns en varsamt berättad, lågmält spelad story som lyckas med konststycket att inte sleva in alla poänger i käften på en.

Kleta runt med tummarna

Något som däremot inte överlevt överföringen till Iphone osargat är hur man navigerar sig igenom all denna skönhet. Det finns två (2) kontrollmetoder – virtuell spak respektive pekaklicka – varav noll (0) funkar perfekt. Inte ens i de enklaste av strider upphör irritationen att ligga och sjuda i bakgrunden när man kletar runt med tummarna på skärmen för att försöka markera rätt fiender (istället för att, som spelet ofta tror att man vill, få protagonisten Red att springa till andra sidan skärmen mitt i allt).

Prislappen är slående hög för att vara ett mobilspel, men drygt 45 kronor mindre än pc-versionen kostar på Steam. Om du har tillräckligt mycket tålamod kan den dealen vara värd kompromisserna den för med sig. Om inte är risken överhängande att ”Transistor” till IOS bara kommer kännas som en i dubbel bemärkelse billig fotostatkopia av ett av de mest förunderliga spelen någonsin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gaming

Supergigant Games

Rollspel