Spelrecensioner

Grovhugget och rätt fult – men fängslande

SPELA

Så bra är Riptide GP 2

RACING Det finns mobilspel för några få kronor som ser bättre ut än ”Riptide GP 2”.

Vilket inte är fullt så märkligt som det låter med tanke på att den snorbilliga Xbox One-racern ursprungligen släpptes till just IOS och Android.

Utvecklarna bakom den – Vector Unit – har inte direkt simmat motströms i allmänhetens medvetande de senaste åren, men de har inte heller kunnat luta sig tillbaka och bara lugnt flyta med.

Deras vansinniga båtracer ”Hydro thunder hurricane” var ett av spelen som stod på menyn under Microsofts Summer of Arcade-kampanj 2010 och fick inte ett tillnärmelsevis lika varmt mottagande som det förtjänade.

Jetdrivna vrålåk

Tyvärr har Vector Unit ägnat de senaste åren i skymundan och mest utvecklat kommersiella mobilappar. Lättviktiga små saker som visserligen gått ganska bra, men som aldrig lyckats transcendera den inte riktigt lika ”fina” mobilspelsvärlden. Förrän nu.

”Wave race 64”-minnande vattenskoterspelet ”Riptide GP 2” gör sig förvånansvärt bra även i storbildsformat. Här tävlar man i klassiska lopp mot ai-förare, hyvlar av sekunder i särskilda varvtidsbaserade utmaningar och gasar för att inte hamna sist i det nerviga eliminationsläget. Allt för att samla stjärnor och pengar för att låsa upp nya banor, trick och jetdrivna vrålåk. Och det dröjer inte många minuter innan man inser att ens belöningssystem struntar i om den dagliga dosen dopamin levereras tillsammans med höga eller låga produktionsvärden.

Grovhuggen grafik

Den grovhuggna grafiken får en inte direkt att känna att man sitter framför en spelkonsol som släpptes ifjol – men den hindrar en heller inte från att vilja sitta kvar i timmar. Online-multiplayern lyser visserligen med sin frånvaro. Men tack vare ett gediget splitscreen-läge för upp till sex spelare, skönt arkadaktig fysik och ett technosoundtrack som får hjärtat att slå dubbla slag lyckas ”Riptide GP 2” ta mer tid i anspråk av mig än vad det egentligen förtjänar.

Men så finns det inte – oavsett prisklass – ett enda annat spel som får den marginaliserade vattenskotergenrens framtidsutsikter att se lika goda ut heller.

Jakob Svärd

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela

/

Spelrecensioner

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelrecensioner

Xbox One

Vector Unit

Gaming