”Starcraft II”-eliten samlas i Stockholm

SPELA

Här är världsstjärnorna
som gör upp på tisdag

1 av 8

Tre supersvenskar, en kaxig korean och en MLG-vinnare från Kanada.

På tisdag gör åtta världsspelare upp i ”Starcraft II” i Stockholm.

Här är allt du behöver veta om e-sportstjärnorna.

Jonathan ”Jinro” Walsh

SVERIGE  TERRAN

Det stora svenskhoppet tillsammans med ”MorroW”. ”Jinro” spelar sedan förra hösten professionellt på högsta nivå i Korea. Har tagit sig till semifinaler i GSL-turneringar två gånger och dessutom slagit ”MC” vid två tillfällen. Av fansen kallas han ofta ”Gorilla Terran”.

När Jonathan Walsh landar på Arlanda på söndag förmiddag kommer de trognaste supportrarna att möta upp honom. ”Jinro” har inte varit i Sverige sen han slog igenom i Sydkorea.

Jonathan Walsh är också ett bevis på hur e-sportstjärnorna skiljer sig från professionella spelare i traditionella sporter. Han började själv som hängiven ”Starcraft”-supporter i de tidiga tonåren. Han blev snart en av mötesplatsen Team Liquids största anhängare med över 30000 poster. Han byggde sitt eget varumärke som en supporter bland alla andra – innan han själv fick sitt stora genombrott som spelare.

Stefan ”MorroW” Andersson

Sverige  Zerg

18-årige ”MorroW” hoppade av gymnasiet för att satsa allt på en karriär som e-sportare. Än så länge går det ganska bra. Han fick chansen på IEM-turneringen på Gamescom i fjol och vann oväntat hela tävlingen. Det är dessutom bara någon månad sen han lyckades spöa ”Jinro” i en match.

På tisdag får han dock tuffast tänkbara start: han inleder mot tvåfaldiga GSL-mästaren ”MC”.

Dario ”TLO” Wünsch

Tyskland  Random

”TLO” eller ”The Little One” stannade en kort tid i oGs-kollektivet i Korea förra hösten tillsammans med bland andra ”Jinro”. Nu är han tillbaka i hemlandet Tyskland och vann nyligen en turnering i England.

Började som Random-spelare men bytte under en period till både Terran och Zerg. Nu är han tillbaka som Random och säger till GGVision att han inte förstår hur han någonsin kunde byta:

– Det största misstaget under min ”Starcraft”-karriär.

Aleksej ”White-Ra” Krupnyk

Ukraina  Protoss

”Brood war”-veteranen ”White-Ra”, 31, räknas som en av Europas bästa spelare för tillfället – och är en av de mest populära i ”Starcraft”-communityt.

Han förlorade nyligen Europa-finalen i Intel Extreme Masters-turneringen i Tyskland mot svensken Jeffrey ”SjoW” Brusi.

Krupnyk funderar nu på att göra ett försök i Korea – om hustrun tillåter det.

– Hon är ett stort stöd. Ibland åker vi till en turnering som Dreamhack tillsammans. Hon gillar Sverige och mina vänner där. Om jag åker till Korea blir det tillsammans med min fru, säger han till sajten Fragster.

På tisdag inleder han Dreamhack-turneringen mot ”Jinro”.

Jang ”MC” Min Chul

SYDKorea  Protoss

Bland de åtta spelarna i Stockholm Invitational är dubbla GSL-mästaren ”MC” den med störst divalater.

När han vann Global Starcraft League i december 2010 tackade han – enligt e-sportsajten Rakaka – sina lagkamrater i oGs och sin mor (som fanns i publiken).

Men han lade också till:

– Det finns ingen där ute som kan slå mig. Om jag spelar Terran skulle jag verkligen ha vunnit detta. Nu vann jag som Protoss för att jag är så pass bra. Jag har vunnit 640 000 kronor nu och nästa år blir det mer pengar.

Det skulle onekligen innebära en tung prestigeförlust för ”MC” om han skulle förlora direkt mot ”MorroW”.

Greg ”IdrA” Fields

USA  Zerg

En av de mest erfarna proffsspelarna i världen valde i februari att avbryta sin Korea-karriär. Det officiella skälet till att Greg Fields återvände till USA? Han tror att ”Starcraft II” är på väg att slå igenom som en riktigt tung e-sport även utanför Sydkorea.

Efter beskedet om ”IdrAs” avhopp spelades en hyllningsvideo in där det bland annat står: ”Greg har radat upp färgstarka och kraftfulla matcher som vi aldrig kommer att glömma”.

Chris ”HuK” Loranger

Kanada  Protoss

”The Incredible HuK”, ”HuK Norris” och ”HuKeules” är tre av smeknamnen Lorangers stora supporterskara i Nordamerika givit honom.

Vann stora turneringen MLG i Raleigh förra hösten.
 

Källor: Rakaka, Dreamhack, Liquipedia.

UPPDATERING: ”BoxeR” kommer tyvärr inte till Kulturhuset på tisdag. Lim Yo Hwan drabbades häromdagen av akut maginflammation och fick läggas in på sjukhus. Ersätter gör svensken Jeffrey ”SjoW” Brusi.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!