Svenske Jonathan är en stjärna – i Korea

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

”Jinro” försörjer sig som e-sportproffs

1 av 3 | Foto: JONAS BILBERG
TILLFÄLLIGT TILLBAKA Inför den stora ”Starcraft II”-turneringen på Kulturhuset fick Spela en exklusiv intervju med svenska stjärnan Jonathan ”Jinro” Walsh.

Han får två lagade mål mat om dagen.

Han behöver inte bädda sängen själv.

Han bor tillsammans med 15 andra proffsspelare.

– Allt är omhändertaget, det är nästan som att bo hemma när man är liten, säger svenska e-sportstjärnan och Korea-proffset Jonathan ”Jinro” Walsh.

En ung man väntar lite nervöst vid entrén till spelcaféet Inferno Online i Stockholm. Till slut fattar han mod och går fram till mig och fotograf Bilberg och frågar:

– Tror ni att jag kan få ”Jinros” autograf?

Jonathan ”Jinro” Walsh, 22, är van. Sedan åtta månader arbetar han som e-sportproffs i Sydkorea. Under de stora ”Starcraft II”-matcherna i Seoul flockas fansen. När Jonathan går och klipper sig vet frisören vem han är.

Sydkorea har ”Starcraft”-febrat i tio år. De största turneringarna sänds på utsålda jättearenor. När man ser flygbilder på publikhaven är det inte U2 som står på scenen – det är landets e-sportstjärnor.

”Massor med pengar”

– De som blev stjärnor i första ”Starcraft” kan gå in på en restaurang och hela personalen vill ha deras autograf, säger Jonathan.

Det finns fortfarande många som inte är redo att acceptera e-sport som en ”riktig” sport. Som tycker det är obegripligt att man kan försörja sig på att spela datorspel.

– När det finns en turnering som avgörs varje månad där vinnaren spelar hem 50 000 dollar (drygt 300 000 kronor) så går det att leva på det. Det sänds på tv, det är folk som tittar på det, det är sponsorer som betalar massor med pengar för att man ska representera dem när man spelar de stora turneringarna.

Dreamhack drivande

Med datorfestivalen Dreamhack som flaggskepp har Sverige börjat etablera sig som en stor e-sportnation. I dag tävlar för första gången åtta av världens bästa ”Starcraft II”-spelare på Kulturhuset i Stockholm.

”Jinro” är den mest framgångsrika icke-koreanen någonsin i ”Starcraft II”. Han är den enda utländska spelaren som tagit sig till två semifinaler i GSL – Global Starcraft League. För att lyckas på den nivån krävs både enorm koncentrationsförmåga och blixtsnabba fingrar. Realtidsstrategispelet tvingar spelarna till flera hundra beslut i minuten.

– Det är som att spela piano. Jag vill inte säga att det inte är lika svårt att spela på absolut högsta konsertnivå. Men i spelet finns ju även ett element av strategi. Och ett felklick och matchen kan vara över.

Måste hålla sig i form

Det måste innebära en rätt tung belastning för kroppen.

– Jag märker av det när jag inför en match bara övar, övar, övar. Man kan märka att handen klagar lite grann. Men vi gymmar, vi lever ganska sunt.

Man måste göra det för att lyckas?

– Jajaja. Om man är i god fysisk form så orkar man spela längre och man orkar koncentrera sig längre. Det är inte konstigt att de flesta koreanska pro gamers är i ganska god form.

Hur påverkar din personlighet ditt sätt att spela?

– Jag tror allas personlighet påverkar deras sätt att spela. Min specifikt? Om man ser till mig är jag väldigt ”obsessive” med grejer jag gör. Har jag förlorat en match så kan jag lätt att känna att jag tänker spela i 20 timmar. Jag är inte någon bra förlorare. Sen är jag lite för passiv, vilket jag tror har att göra med min personlighet. Jag tror nästan att spelet kanske förändrar min personlighet mer än tvärtom. Jag är kanske för passiv i verkliga livet också, men jag märker att det är ett problem i ”Starcraft”. Och då kanske jag ändrar det både i ”Starcraft” och verkliga livet.

”Jag är ’Jinro’, kom hem med mig!”

Jonathan Walsh bor i Incheon, grannstaden till Seoul, tillsammans med 15 andra proffsspelare i samma lägenhet. De äter, går på gym och tränar ”Starcraft II” hela dagarna. De har en kock och hemhjälp som sköter hushållet.

– Hon städar allting, tvättar allting, handlar mat. Allt är omhändertaget, det är nästan som att bo hemma när man är liten, haha. Det är inte så mycket mer ansvar.

Har du tid för något socialt liv?

– Ja, men det är lite svårt med språket. Det är inte så många koreaner som pratar engelska tillräckligt bra för att man ska kunna ha en avancerad konversation. Men alla koreaner i vårt lag har blivit mycket bättre på engelska sedan vi kom. Och vi i Liquid har börjat ta koreanskalektioner.

Är det lätt att ragga i Korea om man är proffsspelare i ”Starcraft”?

– Om man är ”BoxeR” (Lim Yo-Hwan, även kallad ”Kejsaren”, är den mest berömda ”Starcraft”-spelaren, reds. anm.), inga problem. Men jag tror inte att jag kan säga: ”Jag är ’Jinro’, kom hem med mig!”

Du får testa.

– Det skulle vara intressant, jag får lära mig att säga det på koreanska först.

Se alla matcher idag – direkt på Spela!

14:00 TV-sändningen börjar.

15:00 Match 1: Första rundan (Bäst av 3): Jang ”MC” Min Chul, Korea vs Stefan ”MorroW” Andersson, Sverige

16:00 Match 2: Första rundan (Bäst av 3): Greg ”IdrA” Fields, USA vs Dario ”TLO” Wünsch, Tyskland

17:00 Match 3: Första rundan (Bäst av 3): Chris ”HuK” Loranger, Kanada vs Jeffrey ”SjoW” Brusi, Sverige

18:00 Match 4: Första rundan (Bäst av 3): Jonathan ”Jinro” Walsh, Sverige vs Aleksej ”White-Ra” Krupnyk, Ukraina

19:00 Match 5: Semifinal 1 (Bäst av 3)

20:00 Match 6: Semifinal 2 (Bäst av 3)

21:00 Match 7: Grand final (Bäst av 5)

22:45 Prisceremoni

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Publicerad: