Den vita sporten – nu lite smutsigare

SPELA

Top spin 4 regerar – bara
man fokuserar på spelandet

Foto: FANTASTISKT – TROTS ALLT Nere på planen finns det inte mycket att klaga på i ”Top spin 4”.

SPORT Gentlemännens sport, sägs det. Den vita sporten. Hur man än väljer att se på tennis så blir det nästan oundvikligen som en ganska gubbig företeelse.

Och vi som älskar sporten vill att det förblir så. Vi ser gärna att det sörplas te på hedersläktaren, att spelarna ber om ursäkt för poäng de vinner på nätrullare, att publiken faktiskt är knäpptyst när spelet är igång.

På andra sidan nätet finns de andra. De som inte går igång på den här vurmen för gamla anglofila nycker. Som ser tennis som en tråkig sport. Osexig. Och framförallt: svår att sälja till massorna.

Tur att Serena Williams stjärt inte har något emot att göra det.

Marknadsförs – med tits & ass

Nej, det går inte att recensera ”Top spin 4” utan att prata om den läckta trailer där världstolvan agerar dregelobjekt tillsammans med en okänd skådespelerska. Det spelar ingen roll att utvecklaren 2K Sports enligt egen utsago inte haft för avsikt att släppa videon, de bemödade sig att göra den. Och det ursprungliga syftet kan inte ha varit något annat än att ”lyfta” sporten, göra ”Top spin 4” intressant i de breda leden.

Det arkaiska tänket, att tits & ass kan göra vad som helst hett, är vidrigt i sig. Tyvärr medför det också en rejäl nedsmutsning av ett i nästan alla andra avseenden fantastiskt tennisspel.

Magiskt kontrollsystem

2K Sports har nämligen lärt sig sin läxa. Till skillnad från sin föregångare, som inte berättade något i onödan för spelaren, så är ”Top spin 4” pedagogisk som en småskolefröken. Numera får man tydliga indikationer via små textmeddelanden om man slår till bollen för tidigt eller för sent.

Genom att klicka till snabbt på skottknappen får man precisa bollar, håller man in knappen blir det istället en svårstyrd projektil. Det är ett lätt, smart, rentav magiskt system som sätter sig efter bara några bollar och som verkligen utmanar en när svåra motståndare väntar.

Spelar man karriärläget dyker de visserligen inte upp förrän i de stora Grand Slam-turneringarna, vilket är synd. Roligare då att man kan göra sig ett namn online. De Roddick-älskande, hårdservande jänkarna dominerar startfältet, men här kan helt fantastiska matcher äga rum. Jag har mött galningar som på allvar bygger hela sitt anfall på slicen och som får det att funka. Och ynnesten att få spela matcher mot duktiga serve & volley-lirare är ju något som verklighetens tennisspelare sällan får uppleva dessa dagar – otroligt kul att se att så många verkar satsa på den utdöda disciplinen.

Märkliga beslut

”Top spin 4” gör så mycket rätt att jag utan omsvep förlåter de få brister det dras med (karriärläget hade mått bra av lite mer spex, dubbelmatcher är en sällsynt kuriositet).

Vad som är svårare att förlåta är de rent marknadsföringsmässiga besluten. Trailern är en sak. En annan är att 2K Sports låtit den okände artonårige australiensaren Bernard Tomic ta plats som en av de tio kända manliga spelarna och samtidigt utelämnat den stekhete Robin Söderling.

Nere på planen har den vita sporten aldrig glänst så här starkt. Men uppe på läktaren har de gamla, stolta värderingarna vädrats ut till förmån för krass nutidskapitalism.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg