”Det var helt fantastiskt”

SPELA

Stephano om EM-segern

En hyperentusiastisk publik fick Globen att koka under söndagskvällen.

Finalen i ”Starcraft II”-EM bjöd på oanad dramatik, men i slutändan höll storfavoriten Ilyes ”Stephano” Satouri för trycket.

Svenskhoppen var redan utslagna när ”Starcraft II”-EM gick in i sitt slutskede under söndagen, men det tycktes inte bekymra de tusentals vrålande och dansande fans som fyllde Globen.

Och visst levde festen upp till förväntningarna.

Spanjoren Juan ”Vortix” Moreno Durán lyckades som första man i turneringen vinna en match mot suveränen Ilyes ”Stephano” Satouri. Men när det väl blev dags för det stora avgörandet sviktade inte Stephano. Den självsäkre fransmannen vann den sista matchen enkelt, och är därmed Europa-mästare i ”Starcraft II”.

”Alltdi ett nöje”

När Spela får tag på honom är han inte sen med att hylla evenemanget som Dreamhack arrangerat – och framför allt den svenska publiken i Globen.

– Det var helt fantastiskt, säger Stephano. Det är alltid kul att se en publik som vågar leva ut och interagera med scenen, dansa med och festa loss. Det är alltid ett nöje att se såna här människor.

Stephano berättar att en av de spelare som han fruktade på förhand faktiskt var en svensk, Rickard ”Sortof” Bergman, på grund av hans skrala resultat mot honom. De kom dock aldrig att mötas i helgen.

”Jag är en underhållare”

Fransmannen vann publikens hjärtan tack vare sin för e-sport ovanligt kaxiga attityd mot sina motståndare. Men när han blir tillfrågad om det här backar han.

– Jag tycker inte att jag är kaxig... jag är en underhållare. Jag säger bara det publiken vill höra.

Stephano vann, förutom äran, även motsvarande 157 000 kronor. De båda finalisterna är, tillsammans med sju andra spelare, nu klara för den stora VM-finalen som går av stapeln i Shanghai 17–18 november.

Jonas Högberg