Jo, krig är rätt så roligt ändå

SPELA

Battlefield heroes

Mejlet jag fick utstrålade viss vrede. Avsändaren skrev att jag borde deporteras till en krigszon där jag skulle torteras till döds för det jag skrivit. Det var i en recension av ”Battlefield 2” för fyra år sen som jag uttryckte den inte helt smidiga meningen att ”Utvecklarna Dice lyckas göra krig roligt”. Och reaktionen från läsarna lät inte vänta på sig.Som ovan synes. Problemet är att jag nu känner mig dragen åt att formulera samma andemening kring ”Battlefield heroes”, den webbaserade det räcker med en futtig 350 megabytes-nedladdning slagfältsvarianten av svenska Dices populära serie.

Det här är motreaktionen mot ropen som skallat efter mer realism i krigsspel, antitesen mot ”Modern warfare”-sakligheten. Här har hjältarna kvadratiska käkpartier och nazistsoldaterna springer runt i monokel och fladdrande rockar. Man hoppar från vingen på framrusande flygplan och kan utveckla förmågan att bli osynlig för fienden. Eller som jag skrev i betatestet av samma spel för nästan ett år sedan: ”Det är den där barndomsfantasin du aldrig riktigt visste hur du skulle formulera”. Det stämmer på både den naiva serietidningsestetiken och hur lekfullt man kan iscensätta de mest ”Tolv fördömda män”-haltiga scenarierna i spelet. Det är enkelt, det är snabbt, måttlöst och det är underhållande. Upplägget är däremot uttjatat vid det här laget: erövra flaggor och mark, döda fienden, upprepa.

För även om ”Heroes” är gratis så är det tid man investerar som spelare och då krävs ett mer originellt utförande, hur deja vu-slitstarkt det än visat sig vara genom seriens hittills femton delar. Det finns två saker som kommer till undsättning: mjöligheten att skapa och definiera sin egen karaktär och att kunna ta en genväg över kreditkortet för att köpa till sig ny utrustning och nya förmågor. Den här korsningen av basar och rollspel lyckas hyfsat med att suga in spelaren till beroendesymptomet Bara En Runda Till.Även om själva spelmomentet skulle må bra av fler, ehum, moment så är ”Heroes” en lämplig lågbudgetmix av det ytliga och det engagerande.

Och jag lovar att inte tortera dig om du håller med om att det är rätt roligt också.