Final fantasy III funkar fantastiskt i fickformat

SPELA

En klassiker som faktiskt
går att spela på Iphone

Foto: VÄLBEVARAD KLASSIKER Gamla Famicom-spelet ”Final fantasy III” funkar lysande på Iphone.

ROLLSPEL Min Iphone är döende.

Skalet håller på att ge vika, kontakten med telenätet är sporadisk, batteriet närmar sig härdsmälta snabbare än Fukushima.

Och berätta inte det här för någon, men jag är nästan lite ledsen.

Bottenlös besvikelse

Å ena sidan är Iphone en bottenlös besvikelse som spelmaskin. Å andra måste jag erkänna att mästerverk som ”Solipskier”, ”Game dev story” och det monumentala ”Infinity blade”  ibland flyter upp till ytan i det träsk av dyngtitlar som kallas App Store. Och även om de flesta klassiker blir helt handikappade med pekskärmsstyrning har åtminstone ”Monkey Island” och ”Broken sword” gjort sig fantastiskt bra i fickformat.

”Final fantasy III” är egentligen också bara ännu ett försök att servera mat direkt ur komposten. Men även den här gången funkar det. Det ser helt underbart ut, och är tillräckligt spelbart på pekskärmen för att man inte omedelbart ska avinstallera det efter en första beundrande blick.

Kommer bli saknat

Det känns nästan absurt att det räknas till samma serie som ”Final fantasy VII” och framåt – storyn är till exempel rena gojan – men striderna och levlandet vittnar om de storverk Square senare skulle gå vidare till.

Jag trodde aldrig att jag skulle yttra de här orden, men spel som ”Final fantasy III” ser till att när min Iphone drar sin sista suck så kommer den inte bara lämna ett tomrum efter sig i min ficka.

Utan även i mitt hjärta.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!