En frisk fläkt

SPELA

Pilotwings resort gör
dig varken sundare eller smartare – tack och lov

Foto: EASY PLAYING ”Pilotwings resort” är inget för hardcore-publiken.

FLYG’ EM UP Fyra år efter lanseringen av Wii är det fortfarande svårt att spela ett Nintendo-spel utan att undra vad de har för baktanke med det.

Speljätten som en gång fick den allra hårdaste gamer-sjukan – Nintendo-tummen – uppkallad efter sig förknippas idag snarare med korsordsprogram och interaktiv gymnastik. De forna fansen förväntar sig knappt ens att Nintendo ska behärska sina gamla paradgrenar efter alla år vid casualpublikens dollarstinna barm.

Ingen självhjälp

I det klimatet är ”Pilotwings resort” en betryggande signal från Kyoto. Att de ens har långtidsminne nog att släppa en uppföljare till ålderstigna ”Pilotwings 64” är en lika tydligt flirt med fansen som kommande ”Kid Icarus: Uprising”. Och för en gångs skull kan vi spela i trygg förvissning om att överdriven användning inte kommer medföra ökad intelligens, slankare kropp, förbättrat gehör eller andra oönskade bieffekter. Med tanke på 3D-effektens intensitet känns partiell blindhet som ett troligare resultat.

Färgglada insekter

Samtidigt avslöjas det redan i namnets andra led att det knappast är tal om någon större strapats. Ribban ligger snarare i nivå med parallella släppet ”Nintendogs + cats”, spelet där den största utmaningen är att inte döpa sin valp till något obscent som man sedan uppmanas ropa in i mikrofonen om och om igen.

Man flyger lite flygplan, svävar lite svävare, glider lite glidflyg och försöker njuta av utsikten utan att få permanenta ögonskador. 3D-effekten är nästan bättre än spelet i sig – flygplanen och svävarna ser ut som färgglada insekter som skulle kunna flyga ut ur skärmen vilket ögonblick som helst – men att ständigt fokusera om blicken i djupled är inte vidare vilsamt.

Å andra sidan kan det bli hälsoriskerna som räddar ”Pilotwings resort” från att dömas ut som alltför casual, nu när Nintendo-tummen är ett minne blott. Kanske kommer vi om 20 år – när Nintendo gått över till att producera självhjälpsprogram på heltid – skriva nostalgiska texter om hur mycket vi saknar tiden när sönderslitna synnerver var hardcorespelarens hedersmedalj.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!