Butikskedjan Game i ekonomiskt limbo

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi vet inte vad som kommer att hända”

Spelkedjan Game är i ekonomisk gungning och hotas av konkurs.

Svenska gamers har dock än så länge inte märkt av de omvälvande konsekvenser som drabbat främst den engelska filialen.

– Det är klart att det här påverkar oss, men jag kan inte kommentera någonting om det, säger Game-chefen Jonas Franzén till TT.

I England har det inte varit lätt att jobba på Game eller försöka köpa spel där de senaste veckorna. Det går inte att få tag på Electronic Arts senaste titlar där längre, inte heller Nintendos eller Capcoms. Spelutgivarna överger spelkedjan en efter en och det råder inte längre några tvivel om att det krävs drastiska medel för att rädda företaget.

Anledningen är att Game inte längre kan betala räntan på sina lån efter att ha noterat en förlust på 23 miljoner kronor. I värsta fall kommer bolaget att behöva genomgå en rekonstruktion, i bästa fall blir det uppköpt. Amerikanska spelkedjan Gamestop ryktas vara intresserat, men inget är i nuläget säkert när det gäller Game.

”Just nu inga problem”

Huruvida svenska Game-butiker kommer drabbas av liknande åtgärder som de brittiska återstår dock att se. Jonas Franzén, kommersiell chef på svenska Game, menar att det hela kommer få konsekvenser även här, men att det än så länge inte är något som påverkat svenska konsumenter.

– Just nu har vi inga problem med att få ut spel till våra butiker, säger han till TT.

Franzén duckar dock frågan om Game-kunder med garantisedlar eller tillgodokvitton bör vara oroliga.

– Jag vill inte uttala mig om det alls, utan där får man dra sina egna slutsatser. Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte.

Om problemen även kommer till Sverige är det 45 butiker som riskerar att drabbas.

”Det är karma”

Svenska spelutgivaren Paradox chef Fredrik Wester anser att Game bara har sig självt att skylla. I en intervju med Gamesindustry går han så långt som att påstå att det som nu händer spelkedjan är karma.

– Game har utövat rena översittarfasonerna och nu får de stå till svars för det, säger han. De har utnyttjat sin position i Storbritannien länge nu, men sånt kommer alltid att straffa sig. Titta på EA och Nintendo, de vill inte hjälpa till. De tar smällen bara för att bli av med Game och få börja om.

– Ett av de största problemen är att de inte har uppfört sig mot folk, så det är karma.

Jonas Högberg

Publicerad: