Afrika tar plats på spelkartan

SPELA

Afrikanerna själva börjar diktera samtalet

1 av 4

De nya superhjältarna kommer från Afrika.

”Grand theft auto”-typsnittet i titeln går inte att ta miste på, men spelet äger rum i Sambisa-skogen i nordöstra Nigeria. Målet för ”Sambisa assault” är att skjuta jihadister i extremistgruppen Boko Haram.

I ”Ole” spelar man en tjuv som måste fly över takåsarna i Lagos. Malaria är inspirationen bakom ”Mosquito smasher”.

Det här är enkla fickspel från mobile first-kontinenten Afrika och tidiga exempel på hur länder som Kamerun, Nigeria och Lagos tänker positionera sig i världen som den ser ut efter ”Farmville”, ”Candy crush” och ”Angry birds”. Samma smittande gameplay, men med en lokal prägel för att tilltala den hemmapublik som i allt större utsträckning har tillgång till både smartphones och mobilt bredband.

Sökmotorkombinationen ”tv-spel” + ”afrika” brukade bara returnera långa listor med artiklar om stereotyper och rasism. Varannan text – jag har själv skrivit flera på temat – handlade om de minst sagt olustiga koloniala tendenserna i ”Resident evil 5”. Men i takt med att kontinenten digitaliseras börjar afrikanerna själva diktera både samtalet och Google-resultaten.

Och det finns studior vars planer är mer ambitiösa än den möjligen enkla igenkänning ”Sambisa assault” och ”Mosquito smasher” erbjuder. Kamerunska Kiro’o hävdar att deras ”Aurion, legacy of the Kori-Odan” – ett actionrollspel som ska få premiär på Steam vilken dag som helst nu – är det första spelet med bara afrikanska karaktärer, miljöer och teman. Huruvida det är sant eller inte är sekundärt: poängen är att skapa identifikation och inspiration som inte bygger på västvärldens snäva bilder.

Ingen tar det där längre än Leti Arts från Ghana; de har konstruerat ett helt universum av svarta superhjältar som ett svar på de i huvudsak vita figurerna i Marvels och DC Comics världar. Leti Arts har redan rullat ut seriealbum, spel och är aktuella med en barnvänlig version av det de kallar ”Africa’s legends.” Det sistnämnda projektet är viktigt – för även om Leti Arts största publik finns utanför kontinenten tror grundaren Eyram Tawia att ”Africa’s legends” kan väcka drömmar hos de yngsta. Som han säger till radiokanalen CBC:

– Att se svarta superhjältar som flyger och gör alla de coola grejerna har en psykologisk effekt: sånt sätter sig i huvudet på alla barn.

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaming

Afrika