Oöverträffad covershooter

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Gears of war är fortfarande tungt, elakt och syndigt tillfredsställande

1 av 5

ACTION I begynnelsen var ”Kill switch”.

Ett spel som passerade allmänhetens blickar förbi relativt obemärkt när det släpptes 2004 – och som kanske aldrig skulle fått sin plats i historieböckerna om det inte vore för att en viss Cliff Bleszinski råkade spela det. ”Unreal”-designern höll på att utveckla ett ”Battlefield”-liknande spel med klasser, öppna landskap och stora fordon. Men när Bleszinski och hans team på Epic Games såg hur ”Kill switchs” hela spelkoncept kretsade kring möjligheten att skjuta på fiender bakom olika skydd i terrängen uppenbarade sig en annan vision.

En där grymtande bodybuilders klampade runt i ruiner och delade bleknosade monster på mitten med motorsågsbestyckade automatvapen.

Fånig våldsfantasi

”Gears of war” var, och är, ett väldigt fånigt spel. Men framförallt är det oerhört engagerande. På samma sätt som bra hårdrock kan vara både parodiskt innerlig och ironiskt självmedveten lyckas Epic Games balansera sin testosteronstinna våldsfantasi. Den lilla detaljen att varje duell avslutas med ett gitarriff är en perfekt symbol för hur ”Gears of war” leker krig.

Och det är underbart att få vara med och leka igen. De köttiga striderna håller fortfarande hög klass – även om springandet känns lite väl klumpigt – och covermekaniken är ännu oöverträffad. Skjutvapnen är likaledes fantastiska; tunga, elaka och syndigt tillfredsställande.

Ont om uppgraderingar

”Ultimate edition” erbjuder inga uppseendeväckande tillskott utöver den något förbättrade grafiken. Har du inte spelat de extrabanor Epic Games skapade till pc-versionen av ”Gears of war” finns de här, tillsammans med några nya multiplayerlägen (king of the hill, team deathmatch, 2v2 gnasher execution).

Det är med andra ord inget självklart köp för den som redan spelat sig mätt på den här serien. Men vill man återuppleva spelet som gav covershootern ett ärrat, sammanbitet ansikte finns inget bättre alternativ.

Publicerad: