Gaming

”Call of duty” väcker oro – med fejkade larmrapporter

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Activision kritiseras hårt för oroväckande ”nyheten”

Singapore har drabbats av en terroristattack.

Den fejkade nyheten pumpades ut via det officiella Twitter-kontot för ”Call of duty” under gårdagen.

Nu sågas den virala reklamkampanjen hårt.

Nej, Singapore har inte skakats av en stor explosion orsakad av terrorister. Men många lurades att tro det när ”Call of duty”-seriens officiella Twitter-konto bytte skepnad under gårdagen.

En kort period utgav sig kontot för att vara en nyhetsbyrå med namnet Current News Aggregate och taglinen ”Vi ger dig riktiga nyheter”. Samtidigt twittrade man om en påstådd terroristattack som tvingat regeringen i Singapore att utfärda militärt undantagstillstånd.

”Deprimerande”

Många blev förklarligt nog förvirrade, och i vissa fall upprörda. Nu kritiseras Activision, spelföretaget som ger ut ”Call of duty”-serien, för tilltaget av pressen.

– Man har utnyttjat människors empati och rädslor för att få retweets och fler förhandsbokningar. Det är deprimerande, skriver IGN:s Mitch Dyer.

– Activision borde skämmas för den här smaklösa reklamkampanjen. Metoden var taktlös eftersom det hela lätt kunde ha uppfattats som en sanning och har skapat panik bland folk, skriver Kyle Sledge på Gamerant.

Inte enda kontroversen

I skrivande stund finns de aktuella tweetsen fortfarande kvar (se bild ovan), men kontot har nu bytt namn till ”Call of duty” och förklarat att det hela var fiktion.

Det här är långt ifrån första gången ”Call of duty” hamnat i blåsväder. Den förmodligen största kontroversen hittills kretsade kring ett uppdrag i ”Call of duty: Modern warfare 2” där man spelade som undercover-soldat i en rysk terrorgrupp. Under uppdraget massakrerades civila på en flygplats, vilket spelaren själv gavs chansen att bidra till.

Missa inga spelnyheter eller trailers – följ Spela på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Missa inga spelnyheter!

Följ Nöjesbladet Spela på Facebook och Twitter!

Nyheter Recensioner Intervjuer Trailers

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gaming

Activision Blizzard