Utnyttjar pop- kungens död

SPELA

Nya Michael Jackson-spelet imponerar inte

DANS Om Michael Jacksons liv var beviset på att linjen mellan genialitet och galenskap är tunn, så var tiden efter hans död beviset på att linjen mellan ”tribut” och ”skamlöst försök att profitera på en människas frånfälle” ännu tunnare.

Slängts ihop

”Michael Jackson: The experience” hamnar på fel sida om den linjen. Det är förvisso ett ganska fint dansspel fyllt med ett stort antal av popkungens låtar, men samtidigt får man leta förgäves efter extramaterial, mervärde eller något som ens liknar ett karriärläge. Det enda som går att hitta är en dansspelmekanik som Ubisoft tagit från sina egna ”Just dance”-spel, samt en ganska sorglig ”dansskola”.

Detta är något som slängts ihop.

Och därför är det svårt att se det som en hyllning till popkungens liv – men väldigt lätt att se de som ett sätt att sko sig på hans död.

Dansar med dåliga kontroller

En uppseendeväckande sak är att Wiimoten, och enbart Wiimoten, används under dansandet.

Håll den i handen och försök följa Michaels rörelser på skärmen. Som bekant ger dock Wiimoten blanka fan i vad du gör, vilket innebär att inget riktigt spelar någon roll. Paradoxalt nog är ändå detta rätt trevligt – att spelet uppmuntrar spontanitet och frihet i dansandet. Om Michael förgyllt dina förfester förut kan han säkert göra det igen.

Bara du kan glömma att du dansar på hans grav.

Johan Martinsson