Det bästa Playstation 2-spelet någonsin

Okami slår klorna i hjärtat från bildruta ett

Jag hoppas att du gillar att läsa om ”Zelda”.

Capcom-avknoppningen Clover Studio rycker nämligen så många sidor ur Nintendos regelbok att de kan tapetsera hela ”Okami” med dem.

Inte för att jag klagar.

Upplägget är ett till perfektion polerat plagiat: Gudinnevargen Amaterasu klöser fiender och löser gåtor i en spelvärld av ”Zelda”-snitt, där det mest uppseendeväckande inslaget – himlaborsten, som låter spelaren smeta tuschmönster på skärmen för att uppnå olika effekter – är en vidareutveckling av Links okarina-melodier.

Men grafiken liknar inget du tidigare sett. ”Okamis” säregna blandning av celshading och sumi-e-kalligrafi målar upp en andnödsframkallande

vacker bild av antikens Japan: skimrande laguner, trånga stugor med sakekittlar som kokar över öppen eld, täta bambuskogar där dimman slingrar sig som silkespapper kring stammarna. När körsbärsträden sträcker sig mot en gryende sol surrar handkontrollen som om den fyllts med humlor. Och min bröstkorg med den.

”Okami” är ett tidlöst monument över all talang som bubblat under Clover Studios tak – och den vackraste gravsten en konsol någonsin fått. Det har dock tyvärr inte hindrat Capcom från att rycka upp sin klöver med rötterna.

Men du köper inte ”Okami” bara för att visa dem hur fel det är att stänga Clover Studio.

Du köper ”Okami” för att det är snyggare än alla Playstation 3-spel tillsammans.

För att det slår klorna i ditt hjärta från bildruta ett och sedan vägrar släppa taget på 40 timmar.

För att det är det bästa Playstation 2-spelet någonsin.

Läs intervju med Alfred Holmgren:

Alfred Holmgren