Fängslande för den tålmodige

SPELA

Efter ett misslyckat spaningsuppdrag tas du tillfånga och blir satt i ett läger någonstans i Nazityskland. Som fånge finns det strikta regler över vad du får och inte får göra. Varje morgon och kväll räknas fångarna in, och däremellan måste du äta och motionera på bestämda tider. Men målet är förstås att fly.

Flykten måste planeras noggrant, och du ställs hela tiden inför nya delmål – som att få tag på sprit och choklad för att muta vakterna, eller att hitta nycklar till låsta förråd. För att inte bli upptäckt måste du hålla koll på vakterna och se vart soldaterna i vakttornen tittar. Ett snedsteg och du är fast.

”Prisoner of war” är så långt ifrån desperat våldsaction man kan komma, något som känns riktigt befriande. Stämningen är skön och upplägget smart. Det är visserligen ett ohyggligt svårt spel, det är inte ovanligt att man kör fast och måste spela om samma uppdrag ett tiotal gånger innan det lossnar. Risken finns att man ger upp för fort. Men har du bara gott om tålamod, gillar pussel och att få tänka mellan knapptryckningarna är det här ett utmärkt spel.

Therese Granlund