Ett spel som klassas som finkultur

SPELA

Fumito Ueda vill inte att hans nya spel ska användas som tidsfördriv

Hans förra spel fick vuxna män att gråta.

Nu är Fumito Ueda tillbaka.

– Jag vill göra spel som man sjunker in djupare i än filmer eller böcker, berättar världens hetaste spelutvecklare för Aftonbladet.

Man kallar det ”Shadow of the colossus”.

”Övertygelsen” skulle funka lika bra.

Trots att det inte ens släppts än, är uppföljaren till unisont hyllade ”Ico” redan ett av de mest bejublade spelen det här årtusendet.

Det är lika enkelt som det låter: en ensam pojke färdas på häst över vidsträckta, ödsliga slätter. Då och då möter han upp med gigantiska kolosser som måste dräpas. Det är melankoli, det är isolering.

Och det är allt.

– Jag ville fokusera på kontrasten mellan total stillhet och plötslig rörelse, säger Ueda.

Precis som sin föregångare är det ett unikum i en spelvärld som brukar kretsa kring män med gigantiska vapen och kvinnor med gigantiska former.

– Spelen var aldrig tänkta som ställningstaganden, men blev det nog ändå utan att jag tänkte på det, säger han.

Men framförallt är Uedas verk så gott som solo i spelindustrin med sin eriksgata mot finkulturen. Hans spel är som att befinna sig i tavlor av surrealisten Giorgio de Chirico. Faktum är att omslaget till ”Ico”, som målades av Ueda själv, är en nästan direkt kopia av ett av de Chiricos mest kända verk.

Själv påstår han att han inspirerades av den italienske konstnären Giovanni Battista Piranesis träsnitt av romerska miljöer.

Att Ueda vill göra krävande verk säger sig självt.

– Det sista jag vill är att mina spel används som tidsfördriv. Jag vill göra spel som man sjunker in djupare i än filmer eller böcker.

Det löper en tråd genom både ”Ico” och ”Shadow of the colossus”. Så även om berättelserna aldrig officiellt knutits samman, så är det helt klart ett tvillingprojekt.

Frågan på allas läppar är då givetvis: blir det en tredje del?

– Chansen är stor för det, avslöjar Ueda. Men vi har inte beslutat något ännu.

En värld håller andan.

Fotnot: ”Shadow of the colossus” släpps till Playstation 2 den 15 februari

Kristofer Ahlström