Höga PS4-priser upprör

Av: Jonas Högberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Playstation 4.

SPELA

Ny konsolgeneration innebär högre priser på spel.

Men i England har man dessutom märkt en påtaglig skillnad i prissättningen på spelen till Xbox One respektive Playstation 4.

I de flesta fall skiljer det en dryg hundralapp på de konsolexklusiva spelen.

Varför är spelen till Playstation 4 dyrare än de till Xbox One?

Det är frågan som Eurogamer försökt reda ut nu i veckan. I England har man nämligen märkt av en markant prisskillnad de båda konsolerna emellan. Microsoft rekommenderar de engelska återförsäljarna att prissätta de exklusiva Xbox One-spelen kring 50 pund (536 kr), medan PS4-exklusiva ”Killzone: Shadow fall” ligger på 60 pund (643 kr). Nu håller sig sällan återförsäljarna till rekommendationerna, men det råder ändå ingen tvekan om att PS4-spelen är dyrare.

200 kr dyrare – till PS4

Det bekräftas inte minst på de bägge konsolernas respektive onlinebutiker. Enligt Eurogamer kostar Xbox One-spelen 45 pund (480 kr) medan Playstation 4 parkerar på 53 pund (568 kr).

Eftersom Xbox One ännu inte släppts i Sverige går det inte att jämföra konsolerna emellan här, men däremot går det att konstatera att priserna på spelen till Playstation 3 och Playstation 4 skiljer sig stort hos vissa återförsäljare. Elgiganten tar 399 kr för ”Battlefield 4” till Playstation 3, men vill man ha det till Playstation 4 tvingas man lägga ut ytterligare 200 kronor.

”Förolämpande”

På Sonys onlinebutik är skillnaden mindre – men båda priser i gengäld högre. Där kostar ”Battlefield 4” hela 599 kr till PS3, och 629 kr till PS4.

I England är många upprörda över just de höga priserna på onlinebutikerna. Tim Kane, en upprörd Eurogamer-läsare, har svårt att förstå prissättningen och funderar på att strunta i att köpa Playstation 4.

– Det är förolämpande att de skulle kräva oss på mer pengar för digitala köp som kostar mindre att leverera, och som har mindre värde för kunden eftersom de har noll återförsäljningsvärde.

UPPDATERING: Enligt Eurogamer har nu priserna för nedladdningsbara spel synkats mellan Xbox One och Playstation 4.

Publicerad: