Till salu: krisande EA

SPELA

Tuffa tider för speljätten

Foto: ”Fifa 12”

Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Electronic Arts.

Så även marknadens förflyttade fokus från konsolspel till sociala spel på Facebook och mobiler.

Nu är speljätten bakom ”The Sims”, ”Battlefield” och ”Fifa” till salu.

Det är bråda tider för spelvärldens giganter. För några veckor sedan rapporterade Spela om att Activision var till salu, nu är det konkurrenten Electronic Arts som ryktas överväga bud från de båda riskkapitalbolagen KKR och Providence Equity Partners.

Börsvärdet har rasat

New York Post skriver att förhandlingarna ännu är i en tidig fas, men att det finns en hel del som talar för en affär. Electronic Arts börsvärde har gått ner avsevärt det senaste året, från 25 dollar i november 2011 till 13,56 i skrivande stund. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot speljätten, dessutom menar New York Post att spelföretaget haft svårt att anpassa sig till de nya tiderna – mobilspel och Facebook-spel tar allt större plats. Men då ska man ändå ha i åtanke att EA är näst störst när det gäller sociala spel, efter marknadsledande Zynga.

”Värdet kommer fördubblas”

Branschanalytikern Michael Pachter hävdar i samma artikel att spelföretagets aktivevärde kommer att ha dubblats inom ett år. Om det är beroende av en försäljning eller inte framgår dock ej.

Enligt The Posts källor ska Electronic Arts vara villiga att acceptera en försäljning till priset av 20 dollar per aktie.

Jonas Högberg