BBC gör ”Grand theft auto”-film

Av: Jonas Högberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Visar dramadokumentär om succéns skapelse

1 av 26

”Grand theft auto” blir film.

Men det är ingen spelfilm med Hollywood-skådisar det handlar om.

Istället blir det en BBC-producerad dramadokumentär om utvecklingen av det första ”Grand theft auto”-spelet.

”Grand theft auto” är en av världens absolut största spelserier. Så har det varit ända sedan ”GTA III” exploderade som populärkulturellt fenomen i början på 2000-talet.

Men redan det första spelet, som släpptes 1997, fick mycket uppmärksamhet. Att få spela som en kallblodig gangster ansågs väldigt kontroversiellt och såväl föräldragrupper som politiker reagerade på spelets innehåll.

Hyllar utvecklarna

Det är en av anledningarna till att brittiska BBC nu ska visa en egenproducerad dramadokumentär om utvecklingen av spelet och den skitstorm som följde.

Men långt ifrån den enda.

I ett pressmeddelande som spelsajten Polygon tagit del av kallar nämligen BBC ”Grand theft auto” en av Storbritanniens främsta kodningsframgångar genom tiderna. Man jämför till och med spelets utvecklare med de kodknäckare som dechiffrerade den tyska Enigma-koden under andra världskriget.

Premiär i år

Den 90 minuter långa dramadokumentären är en del av den brittiska Make it Digital-rörelsen som ämnar inspirera unga människor att engagera sig i kodande, programmering och digital teknologi.

Det är ännu oklart när ”GTA”-dokumentären kommer visas, men antagligen sker det någon gång innan september. Då går Make it Digital in i sitt slutskede.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN