Datorhuliganer satte skräck i bostadsområde

avAndreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kastade sten och bajsade på gatan: ”Stämningen var otäck”

Foto: TOMAS MAGNUSSON
Deltagare från Dreamhack levde rövare i centrala Jönköping, flera typer av skadegörelse har sedan anmälts till Jönköpingspolisen. (Obs! Arkivbild)

Vandaliserade bilar, stenkastning – och bajsterror.

Efter att ett gäng Dreamhackfantaster gått bärsärk i ett bostadsområde i Jönköping togs flera personer om hand av polis.

– Stämningen var otäck, säger Göran Gunnarsson vid Jönköpingspolisen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Göran Gunnarsson, presstalesman vid Jönköpingspolisen.

Bostadsområdet sattes i skräck – av datorspelshuliganer.

Under natten till tisdag lämnade flera av deltagarna på Dreamhack mässområdet Elmia och drog ut på stan.

Resultatet? Ett flertal polisanmälningar, inte minst från boende i området Rosenlund.

En tonåring ska ha dragit ner sina byxor och bajsat på gatan utanför en villa. Enligt Jönköpingsposten torkade sedan personen sig med Dreamhackbiljetter och hängde upp dem på staketet.

En bil ska ha repats, en annan fått backspegeln avslagen, fyra brevlådor vandaliserats och några större soptunnor välts omkull.

– De kastade sten och välte omkull blomkrukor. Minst en glasruta krossades, stämningen var otäck, säger polisens presstalesman Göran Gunnarsson till Jönköpingsposten.

– De som bor där känner sig otrygga helt klart, säger han till Nöjesbladet.

Sex polispatruller kallades till platsen, varav en hundpatrull, och omhändertog enligt Göran Gunnarsson ett flertal personer.

Försökte storma bensinmack

Men upploppet är långt ifrån allt som hänt när gamerkidsen gått loss.

Under söndagsnatten fick polisen stoppa 250 ungdomar från att göra en stöldraid på en Statoilmack i närheten av mässområdet.

– Av någon anledning har det blivit en tradition att de ska försöka storma den här macken, plocka på sig så mycket de kan och sedan försvinna. Det händer varje år, säger länsvakthavande polisbefäl Bengt Nätterström till Nöjesbladet.

– Första gången blev vi tagna på sängen, både mackpersonalen och vi men nu har vi extrapersonal varje år.

Bensinmackens stationschef Mats Lindqvist tar oroligheterna med ro.

– Polisen har blivit fruktansvärt duktiga på att hantera detta, de stoppar dem innan de kommer hit.

Stal pantburkar

Med över 20 000 datorentusiaster på plats i Jönköping ser polisen händelserna mer som stök än något annat. Stök som också drabbar de tillresta fantasterna på mässområdet.

– Det har varit en hel del stölder där, det senaste dygnet ett tiotal. Det är mobiler, plånböcker och datorutrustning som stjäls medan folk ligger och sover och inte har spej på sina saker, säger Göran Gunnarsson.

– Två individer bröt sig in i ett städutrymme och stal två säckar med returflaskor och burkar. Men de blev ertappade och infångade.

Nöjesbladet har sökt Dreamhack Summer 2013 genom presskontakt Fredrik Nyström, utan framgång.

Fotnot: Tidigare användes begreppet e-sporthuliganer i texten, vilket upprörde personer inom e-sporten. Då man inte säkert kan koppla händelserna till just e-sportgrenen är ordet utbytt mot datorspelshuliganer.

Publicerad: