Capcom anlitar svensk förening

Publicerad:
Uppdaterad:

Negative Edge i Göteborg arrangerar officiell tävling

”Super street fighter IV: Arcade edition”
”Super street fighter IV: Arcade edition”

Sverige är ett av världens främsta e-sportländer när det gäller fightingspelsscenen.

Det kan den lilla Göteborgsföreningen Negative Edge vittna om.

Inte nog med att de får anordna Capcoms ”Street fighter”-kval i Sverige – de har också lagt beslag på alla stora sponsorer.

Andreas Holm

Att Sverige är ett av världens främsta e-sportländer när det gäller spel som ”Starcraft II” och ”Counter-strike” är välkänt. Men vad som kanske inte framgått med samma självklarhet är hur många fantastiska fightingspelsutövare vi har.

Eller hur drivna de är.

Andreas Holm sitter i styrelsen för den lilla Göteborgsföreningen Negative Edge, en oas för alla fightingspelsintresserade i området som på senare tid fått sådan internationell genklang att spelföretaget Capcom nu bett dem arrangera det svenska kvalet i en hel rad av deras fightingspel. ”Street fighter”-serien fyller nämligen 25 i år, något som firas med ett eget sorts världsmästerskap. Sex förkämpar ska utses i fyra olika spel som sedan får åka till Paris för ett europeiskt kval.

”Det var inget snack om saken”

– Vi arbetar ju väldigt aktivt med vår förening, och har fått mycket beröm. Vi försöker främja fightingspelsscenen och e-sport i Sverige. Och det är väl så att vi har blivit huvudstaden i Sverige på den delen, säger Holm till Spela.

Holm berättar att Negative Edge fick vara med och hålla i Dreamhacks fightingspelsavdelning i somras, och att det var det som väckte Capcoms intresse för dem.

– Det fanns en kille som frilansar åt Capcom med stenkoll på fightingspelscommunityn i Europa som var på plats, och han hade väl hört talas om oss förut, vi har ju rätt bra spelare också, de är rätt kända. Och då var det inget snack om saken, tyckte han, när det var kval i Sverige, att det är Negative Edge som ska hålla i det.

”Det är helt otroligt”

Så fort Holm fick klartecken så började han jaga sponsorer som han vore besatt. Att säga att han lyckades med det han föresatte sig är en underdrift.

– De sponsorerna vi fått, det är ju helt otroligt, säger han. Och min kontakt på Capcom säger att det är inga andra kval som får sponsorer nu eftersom vi mer eller mindre har tagit alla. Vi fick alla de som är orienterade inom fightingspelscommunityn, till exempel Mad Catz som gör fightingstickorna vi alla spelar på. Det är ju den heliga graalen.

Det här betyder att det svenska kvalet kommer kunna erbjuda priser till såväl vinnare som besökare, eftersom Negative Edge har tänkt lotta ut en massa produkter till alla besökare. Enligt Holm är de starka sponsorerna ytterligare ett bevis på hur stort Sverige är inom fightingspel.

– Vi har ju 60 medlemmar bara i våran förening i Göteborg, och det är ju ungefär vad de har i Paris. Och Paris är ju en rätt så mycket större stad, mycket mer invånare. Så vi ska tydligen vara väldigt unika, enligt Capcom.

Kvalet, betitlat Scandinavian Edge, kommer hållas i Göteborg, på Nya Påvelundsskolan den 13 oktober.

Här kan du se turneringen i direktsändning!

Jonas Högberg

Publicerad: