Läskigt verkligt

1 av 2
SPELA

Det började som en simulation ”för att förstärka doktrinen och lagandan hos trupperna” i USA:s armé. Nu landar ”Full spectrum warrior” på Xbox.

Det är lite svårt att omfamna förbehållslöst.

Konflikten i ”Zekistan” är som tagen ur amerikanernas Somalia-trauma. Och vi ser ju liknande scener precis nu på tv, varje dag.

Men just på den här sidan snackar vi oftast mer spel än politik, så häng med:

”Full spectrum warrior” är ett genialt nytt grepp inom taktisk action. Så tempofyllt, trots att du inte skjuter själv utan bara dirigerar runt dina soldater. Så lättstyrt, trots många finesser.

Dessutom något närmast unikt i genren: soldaterna får en självklar personlighet. De inte bara ser verkliga ut, de heter sergeant Mendez och Silverman, ”?jewish kid from Philly hood, smartass”. De klagar och smågnabbas och blir riktigt, riktigt rädda emellanåt.

Lägg därtill grymt bra grafik och effekter, händelseanpassad musik och smarta lösningar för närvarokänslan – som skakig handkamera och att spelomgången sparas med en radiorapport.

Speltekniskt: mycket nära maxbetyg.

Men det når inte den slutliga udden i spelkänsla. Det är för lite variation, lite för statiskt om du inte själv rör på dig.

Och så är det ju det att killen som just tog en kula kunde varit han som låg där, suddig på nyhetssändningen i går.

Så spelar du

Henrik Rudin