Mejla

Alfred Holmgren

Xbox One-lanseringen ett hånfullt faktum

Publicerad:
Uppdaterad:

Men trots en lång rad av kriser är läget ljusare än någonsin för Microsofts konsol

1 av 11
Nu har Xbox One till slut släppts i Sverige – året efter att den lanserats i länder som USA, England och Tyskland. Och fortfarande får vi svenskar inte tillgång till alla funktioner.

Att Microsoft släpper en ny konsol är, med spelvärldens mått mätt, en historisk händelse.

Att samma konsol släpps i Sverige nästan ett år senare är på sin höjd en förolämpande fotnot.

Att följa den svenska Xbox One-lanseringen är som att betrakta en avlägsen galax genom stjärnkikare.

Det spelar ingen roll vad man gör, vad man säger, hur många plus man delar ut. Allt är redan förutbestämt – ett enda stort, orubbligt faktum som långsamt rullar in över oss.

Vi vet redan att konsolen i sig är förträfflig, om än påstått något mindre kapabel än Playstation 4. Vi vet att ”Titanfall” och ”Forza 5” är utmärkta spel – som dock misslyckats med att vända konsolkriget till Microsofts fördel. Vi vet att ”Killer instinct” håller högre klass än någon vågat vänta sig – så hög att studion bakom det nästan omedelbart köptes upp av Amazon. Vi vet att ”Ryse” och ”Kinect sports rivals” är de minst aptitliga lanseringstitlarna sedan ”Knack”. Vi vet att Kinect-sensorn – denna kostsamma albatross kring Microsofts hals – sedan länge är dödsdömd. Och vi vet att det var nära att konsolen i sig strök med på kuppen.

Det enda vi inte vet säkert är hur det gått med försäljningen. Att Microsoft är så tystlåtna om den, medan Sony regelbundet trumpetar ut sina senaste triumfer, är dock svårt att tolka som annat än ett kristecken.

Men trots att vi nu har facit i hand – och att det i detta facit står att Xbox One är en flopp – har konsolkriget bara börjat. Microsoft har, ända sedan sin första Xbox, gång på gång bevisat att de inte gett sig in i den här branschen för att kopiera konkurrenterna. Utan för att sätta agendan på egen hand. Tänk bara på hur Sonys onlinetjänst, med separat hårddisk (!) och modem (!!), såg ut innan Xbox Live visade vägen.

Den pinsamt försenade Sverige-lanseringen av Xbox One kan tyckas tyda på ett djupt sittande problem. Inte minst med tanke på det hånfulla faktum att vissa funktioner fortfarande saknas i Sverige – året efter att konsolen lanserades i länder som USA, England och Tyskland.

I själva verket är läget ljusare än någonsin. Microsoft har tagit sitt förnuft till fånga på en rad punkter, och lanserar nu en konsol som hunnit befrias från de flesta av sina barnsjukdomar.

Den stora frågan är istället vad det är värt. Även om de lär sig att hantera hotet från Sony och Nintendo står dem många åter: Apple, Google, Facebook, Samsung – och just Amazon.

Det börjar bli trångt på stjärnhimlen.

Av: Alfred Holmgren

Publicerad: