Strategi för smarta

Publicerad:
Uppdaterad:

”Civilization V” är botemedlet mot ”Farmville” och fördumning

STRATEGI Det går en epidemi genom de sociala mediernas led. På Facebook spelar folk ”Farmville” som besatta, trots att de kanske aldrig tidigare rört ett spel. Man kan bara hoppas att de hittar vidare till ”Civilization V”.

Inget spel symboliserar ”bara-ett-drag-till”-syndromet bättre än kungen av strategigenren. Spelgurun Sid Meiers mästerverk behöver knappast någon närmre presentation. Led en nation från civilisationens vagga fram till moderna dagar och höj den med militärmakt, diplomati och vetenskaplig utveckling över motståndarcivilisationerna. Så långt är allt sig likt i den efterlängtade femte delen av serien.

Men så smyger sig förändringarna in. Hexagoner har ersatt rutor. Arméer kan inte längre tåga omkring i en oövervinnerlig domedagsklump. Det är ett strålande uppsnyggat och åtstramat spel. Alla förändringar pekar inte lika självklart åt rätt håll – jag saknar de oberäkneliga religionerna och styrelseskicken – men i slutändan spelar det mindre roll. Snart rusar timmarna förbi på det där sättet som bara ”Civilization” kan åstadkomma.

Och även om några av förenklingarna vid första anblick kan verka fördummande är det här fortfarande den tänkande människans spel. I ett spelklimat där lösningen på varje situation stavas övervåld är ”Civilizations” möjligheter till vetenskapligt och diplomatiskt finlir inget mindre än en befrielse.

Magnus Eriksson

Publicerad: