Veckans bästa mobilspel

Publicerad:

SPELA

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 11

Spela listar varje vecka de tio mest populära Iphone-, Ipad- och Android-spelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan bygger vi slott i Frankrike, sträcker på benen, går vilse i en uppstyckad katt, letar skrot och tar en flygtur med kråkorna.

VECKANS GULDKORN

Caylus

Iphone/Ipad (38 kr)

”Caylus” är ett av de bästa och mest populära strategibrädspelen genom tiderna – och äntligen finns det till Ios. Tyvärr i en ganska medioker utgåva. Problemet är att man helst bör känna till det här ganska komplexa spelets regler redan från början för även om man får en snabb genomgång är det alltför lätt att gå vilse bland de många olika funktionerna.

I ”Caylus” är målet att bygga ett slott åt den franske kungen, vilket både inkluderar själva borgen och staden nedanför. Varje spelare turas om att lägga ut arbetare som dels samlar in pengar och resurser, dels bygger ut borgen och nya hus i staden.

Man får räkna med att första omgången kommer förstöras av spelets ovilja att förklara, men när man väl fått upp ångan och skaffat sig bättre överblick över de berusande strategiska möjligheterna som står till buds är det omöjligt att inte återvända till ”Caylus” underbara medeltidsbygge.

VECKANS HARDCORESPEL

Mr Legs

Android (9 kr)

Mr Legs är en mycket liten, besynnerlig man som älskar körsbär. Ibland hänger de åtråvärda bären högt uppe i luften. Då tvingas Mr Legs att byta skepnad och bli en vansinnigt lång, besynnerlig man.

Enkla idéer är oftast de bästa. Det visar det bisarra poängsamlarspelet ”Mr Legs”. När Mr Legs är som minst är hans gånghastighet att likna vid en sköldpadda på land. Men när man sträcker ut hans spindelben fullt ut galopperar han som en rabiessmittad häst. Att med den spelmekaniken lyckas samla körsbär och samtidigt akta sig för fientliga fåglar och tickande bomber är en balansakt som till och med en hårt uppskruvad intervalltränare skulle ha svårt med. ”Mr Legs” är verkligen obarmhärtigt. Men det gör det inte mindre kul.

VECKANS CASUALSPEL

Blueprint 3D

Iphone (7 kr)

Arkitekter in spe, förenen eder – och spela ”Blueprint 3D”.

Det där är givetvis en sanning med modifikation. För även om planritningar över kända byggnader fullkomligen trängs med varandra i det här spelet är det snarare avsett för de som har ett skarpt öga för former än de som faktiskt gör dem.

”Blueprint 3D” presenterar dig med ett virrvarr av linjer, därefter är det upp till dig att försöka vrida och vända dem och hitta den vinkel där de förenas och skapar ett objekt. Det kan vara allt ifrån Frihetsgudinnan till en katt. Eftersom det går på tid och man måste vara skitsnabb för att få anständiga poäng blir det lätt en aning hetsigt, men visst känner man en viss stolthet när man lyckats foga samman Chrysler Building.

Precis som en riktig arkitekt.

VECKANS DYRGRIP

Crow

Iphone/Ipad (38 kr)

”Crow” har på kort tid blivit nästan unisont hyllat i spelpressen och fått erkända recensenter att slänga sig med omdömen som ”det bästa Iphone-spelet jag någonsin spelat”.

Och påven är protestant.

Visst är ”Crow” en annorlunda upplevelse och ett bra spel, men folk överdriver spelets kvaliteter.

Huvudkaraktären, en kråka som flyger land och rike runt i någon mystisk medeltida fantasyvärld, är intressant. Det finns något demoniskt över det lilla fjäderfät och mycket riktigt kontrolleras det av en ond kraft som vill att man ska döda prominenta personligheter eller magiska varelser.

Det sker genom att flyga runt och utforska ett litet område, som första banans bondgård, och samla ädelstenar och information. När det sedan är dags att ta sig an bossen (en fågelskrämma, så klart) förvandlas spelet till en rälsskjutare där man kan rita diverse trollformler på skärmen och attackera fienderna.

Rent atmosfärsmässigt är det få mobilspel som kan matcha ”Crow”. De mörka, dystopiska vyerna och den ödesdigert tunga musiken skapar en tryckande, omvälvande stämning. Hade spelet bjudit på mer tuggmotstånd och en lite mer nyanserad spelmekanik skulle det mycket väl ha kunnat bli en klassiker.

Men ska sanningen fram finns det ett hundratal bättre spel till Ios.
 

VECKANS GRATISSPEL

The tiny bang story HD

Ipad (Gratis/22 kr)

”The tiny bang story HD” är ett spel som går ut på att leta efter en nål i en höstack. Men innan du skrattar högt och slutar läsa – det är även ett spel som Pettson skulle ha gett tummen upp.

Anledningen är givetvis de underbara tecknade omgivningarna som påminner om Sven Nordqvists rubbade och överbelamrade barnboksillustrationer. Att de är just överbelamrade är också hela grejen med spelet, man förväntas leta efter ett visst antal av ett särskilt föremål som man sedan kan använda för att exempelvis öppna en dörr eller starta en skrotfärdig maskin med. Det är långt ifrån enkelt att hitta alla rörbitar, glödlampor eller dylika mackapärer på de förtjusande bilderna, just därför känns det som ett perfekt spel att spela tillsammans med väl valda delar ur familjen.

Och där möts ”The tiny bang story HD” och Pettson igen. Båda gör sig bäst i sällskap med någon.

Iphone-toppen

1. Angry birds space

2. Draw something

3. Ibomber defense pacific

4. Skylanders cloud patrol

5. Max Payne mobile

6. Tap the frog 2

7. Lego Harry Potter: Years 1–4

8. Rat on a scooter XL

9. Where’s my water?

10. Angry birds

Ipad-toppen

1. Skylanders cloud patrol

2. Lego Harry Potter: Years 1–4

3. Max Payne mobile

4. Angry birds space HD

5. Where’s my water?

6. Incoboto

7. Kråkans flygspel

8. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

9. Ibomber defense pacific

10. Infinity blade II

Android-toppen

1. Draw something

2. Wordfeud

3. Cut the rope: Experiments

4. Angry birds space

5. Where’s my water?

6. Cut the rope

7. Reckless racing 2

8. Fruit ninja

9. Grand theft auto III

10. Minecraft pocket edition

Jonas Högberg

Publicerad: