Explosivt konstverk

avAlfred Holmgren

SPELA

Deathsmiles ett av de bästa spelen till Iphone

1 av 4

SHOOT ’EM UP Det finns de som menar att Apple, efter årtionden av ignorans, till slut börjat förstå sig på spelmarknaden.

De har fel.

I själva verket har Apple bara förstått sig på en enda sorts spel.

Medan de flesta klassiska genrer självdör så fort de kommer i kontakt med en Iphone är det frestande att se formatet som formsytt för shoot ’em ups. Att med en fingertopp dansa fram genom kulregnen ger den hyperaktiva speltypen en taktil, graciös känsla vars make aldrig skådats.

Underlig upplösning

”Deathsmiles” funkar visserligen inte riktigt lika bra som ”Dodonpachi resurrection”, det kanske bästa Iphone-spelet någonsin jämte ”Infinity blade”. Mekaniken som kräver att man byter riktning genom att trycka på en knapp gör ibland att fingrarna skymmer skärmen i några desorienterande, och ofta dödliga, sekunder. Dessutom matchar inte spelets upplösning Iphone-skärmen särskilt bra, något som kompenserats med tjocka ramar kring spelytan.

Gotiskt som ”Castlevania”

Å andra sidan känns det passande poetiskt att ”Deathsmiles” ramats in med guld och sammet. Det här är ett explosivt konstverk, med banor som går genom soliga sagoskogar och bottenlösa träsk befolkade av fladdermöss, sjöodjur, häxor, bergatroll och laserspyende spökträd. Den gotiska j-kitschen är klockren – som om ”Castlevania” handlat om svävande massförstörelsevapen istället för vampyrer.

Det är vackert, välkomnande, vanebildande – och något så ovanligt som ett Iphone-spel som faktiskt är värt sin hundring.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!