”Spel orsakar våldtäkt”

SPELA

Fox News sågar Bulletstorm innan det ens hunnit släppas

Foto: Det plötsligt kontroversiella ”Bulletstorm”.

Den 24:e februari släpps det våldsamma spelet ”Bulletstorm”. Redan nu börjar konservativa kritiker vässa sina sågar.

”Bulletstorm” är spelet som introducerar mer lek än brukligt är i genren förstapersonsaction. Bland annat får man poäng för att skjuta folk i stjärten.

Spelet har redan retat gallfeber på Fox News John Brandon. I hans debattartikel på nyhetskanalens hemsida görs det, än en gång, en koppling mellan tv-spel och våld i samhället.

”Kopplar våldet till sexakter”

– Spelets belöningssystem, kallat Skill Shots, kopplar det fula, grafiska våldet till explicita sexakter: ”topless” heter det när man skär itu en spelare på mitten, medan en ”gang bang” är en omskrivelse för att ha dödat många fiender. Och när barn så unga som nio år spelar sådana här spel så är experterna Fox News pratat med nästan universellt oroliga över att tv-spelsvåldet nått sin brännpunkt, skriver Brandon.

Dr Jerry Weichman är en av dessa experter och citeras i artikeln:

– Våldsamma spel som ”Bulletstorm” har potentialen att få folk att tro att våld och förolämpningar med sexuell karaktär är det sätt man hanterar dispyter och problem med.

”Som Tarantino”

Carol Lieberman, psykolog och författare, går ett radikalt steg längre i sina teorier:

– Den ökade mängden våldtäkter i samhället kan i stor del tillmätas sexuella scener i tv-spel.

Det är viktigt att understryka att de experter Brandon pratat med inte hänvisar till några studier eller forskningsrapporter. Electronic Arts, ”Bulletstorms” utgivare, svarar via Game Informer att de helhjärtat stödjer de riktlinjer som åldersmärkningsorganisationen ESRB stakar ut.

– ”Bulletstorm” har fått en 17 års-stämpel, tack vare blodet, det intensiva våldet, de sexuella hänvisningarna och det grova språket som finns i spelet. Spelet är inte avsett för barn. Precis som Tarantinos ”Kill Bill” eller Rodriguez ”Sin city” så är spelet kreativ underhållning riktat till vuxna.

Jonas Högberg